Antena 3 CNN Externe Şeful unităţii antitero din Bilbao, ucis de ETA într-un atac cu o maşină-capcană (VIDEO)

Şeful unităţii antitero din Bilbao, ucis de ETA într-un atac cu o maşină-capcană (VIDEO)

Şeful unităţii antitero din Bilbao, ucis de ETA într-un atac cu o maşină-capcană (VIDEO)
19 Iun 2009   •   16:42

Conducătorul unei unităţi spaniole antiteroriste a fost ucis într-un atac cu maşină-capcană revendicat de gruparea ETA. Inspectorul şef Eduardo Puelles Garcia a murit instant când o mină ataşată maşinii sale a explodat, vineri, la ora locală 09:05, informează Times Online.

Atacul s-a produs într-o parcare de lângă casa sa din Arrigarriga, în apropiere de Bilbao. Un vecin care a auzit bubuitura a spus că explozia a fost atât de puternică încât patul său s-a mişcat. Patru alte vehicule au fost avariate, însă nimeni altcineva nu a fost rănit.

Moartea lui Puelles, în vârstă de 49 de ani, vine la exact 22 de ani de la cel mai dur atac terorist al grupării ETA, bombardarea supermarketului Hipercor din Barcelona, unde 21 de oameni au murit şi alţi 40 au fost răniţi. Jose Luis Rodriguez Zaptareo, primul ministru al Spaniei, care se afla la Bruxelles pentru o întâlnire cu ceilalţi lideri ai UE, a condamnat atacul.



Crima vine totodată la şapte luni după ce ETA l-a asasinat pe Inaxio Uria, un afacerist, în oraşul Azpeitia de lângă San Sebastian, pentru implicarea lui în construirea unei linii feroviare de mare viteză prin ţinutul basc. ETA priveşte ruta ?Y Vasca? drept un simbol al ?colonialismului spaniol?.

Asasinarea ofiţerului antitero reprezintă cel mai serios atac comis de ETA la adresa forţelor de securitate din 2007, când doi ofiţeri sub acoperire au fost ucişi în Franţa. ETA a ucis peste 825 de persoane în cei 40 de ani în care a militat pentru independenţa Ţării Bascilor, teritoriu în nordul Spaniei, la graniţa cu Franţa.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat terorist
Parteneri
Înregistrări șocante de la Spitalul Pantelimon: A murit tot salonul 6!
x close