Antena 3 CNN Externe Serbia va renunța la Europa dacă va fi obligată să recunoască Kosovo

Serbia va renunța la Europa dacă va fi obligată să recunoască Kosovo

Serbia va renunța la Europa dacă va fi obligată să recunoască Kosovo
Sursa foto: Foto: dw.de
de N.B.    |    16 Oct 2012   •   16:17

Serbia va renunța la integrarea în Uniunea Europeană dacă pentru aceasta va fi obligată de Bruxelles să recunoască oficial Kosovo, a declarat președintele Tomislav Nikolici într-un interviu citat de Mediafax.

"Dacă ni se va pune oficial condiția de a alege între UE și Kosovo, vom renunța la calea europeană", a declarat Nikolici. "În momentul de față, UE ne ține la distanță numai din cauza Kosovo. Ne poate ține departe încă o sută de ani de acum înainte, dar tot nu ne vom schimba poziția în ceea ce privește provincia noastră meridională", a insistat el.

Președintele a argumentat că trasarea unei condiții, ca cea a recunoașterii Kosovo, care nu este în vigoare pentru alte țări, ar putea avea efectul de îndepărtare a Serbiei.  "În acest caz, ar fi preferabil să ne spună: «Nu vă vrem»", a afirmat el.

Aflat joi în vizită la Begrad, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a declarat că negocierile de aderare cu Serbia vor fi deschise de îndată ce "progrese tangibile vor fi înregistrate, mai exact o ameliorare viabilă și vizibilă a relațiilor cu Kosovo".

Kosovo și-a proclamat în mod unilateral independența în februarie 2008, puternic respinsă de către Belgrad.

Sâmbătă, președintele sârb a cerut Uniunii Europene să schimbe formularea "integritatea teritorială a Kosovo" care figurează în strategia de extindere, pe care o consideră inacceptabilă, apreciind că Bruxelles-ul recunoaște astfel independența Kosovo.

×
Subiecte în articol: Serbia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close