Antena 3 CNN Externe Sute de mii de manifestanți, la protestele față de Trump. Oamenii au dat foc unei efigii a președintelui SUA - VIDEO

Sute de mii de manifestanți, la protestele față de Trump. Oamenii au dat foc unei efigii a președintelui SUA - VIDEO

Sute de mii de manifestanți, la protestele față de Trump. Oamenii au dat foc unei efigii a președintelui SUA - VIDEO
Sursa foto: Foto: captură video
de M.Z.    |    21 Ian 2017   •   22:55

UPDATE 22.55 - Manifestanţi strânşi la Ciudad de Mexico au construit un zid din carton pe care au instalat o efigie a lui Donald Trump, în faţa Ambasadei Statelor Unite. Mulţimea a dărâmat apoi zidul, după care a lovit cu pumnii şi a dat foc efigiei, relatează Sky News, potrivit News.ro.

"Suntem împotriva construirii zidului şi protestăm pentru că Guvernul mexican nu a reacţionat la ameninţările lui Donald Trump aşa cum au vrut oamenii”, a spus unul dintre protestatari.

“Guvernul (Trump – n.r.) spune că mexicanii vor plăti pentru construcţia zidului. Ceea ce îi transmit mexicanii lui Trump este că nu suntem de acord cu ridicarea zidului”, a adăugat el.

Trump a reiterat, în prima sa conferinţă de presă după victoria în alegeri, că americanii vor finanţa bugetul în vederea construirii zidului de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, însă Mexicul va rambursa banii. Această rambursare, a spus el, se va face sub formă de ”taxe” sau sub alte formă de plată. Mexicul a subliniat în mai multe rânduri că nu va contribui cu vreun peso la construirea acestui zid.

UPDATE 21.55 - Antena 3, singura televiziune din România afiliată CNN International, a transmis imagini de la mitingul contra președintelui Donald Trump, unde mase de oameni au ieșit în stradă.

UPDATE 20.56 - Sute de mii de persoane participă sâmbătă, în Statele Unite, la "Marşul femeilor", o acţiune organizată în mai multe metropole americane pentru apărarea drepturilor civice şi contra preşedintelui Donald Trump, învestit cu o zi înainte, transmite AFP, care citează mai multe surse, potrivit agerpres.ro.

În capitală, unde are loc cea mai mare adunare, 275.000 de oameni au călătorit cu metroul la sfârşitul dimineţii, cu circa 50% mai mult decât vineri, la aceeaşi oră, în ziua învestiturii lui Trump, conform autorităţii de transport WMATA. 

Organizatorii au estimat participarea ca fiind între 200.000 şi 500.000 de persoane, potrivit viceprimarului din Washington, Kevin Donahue. 

Alte manifestaţii au loc la Boston, Denver, New York şi Chicago, unde marşul s-a transformat în adunare ca urmare a afluenţei de public, conform poliţiei. 

Şi agenţia EFE notează că numărul manifestanţilor, veniţi din oraşe din întreaga ţară, a depăşit la Washington aşteptările organizatorilor, fiind acum, potrivit acestora, de cel puţin jumătate de milion de persoane. 

Sute de persoane au luat parte sâmbătă la o manifestaţie în favoarea drepturilor femeilor în faţa Ambasadei Statelor Unite de la Berlin, în ziua în care la Washington este aşteptat un important marş politic cu un mesaj similar către noul preşedinte Donald Trump, învestit vineri în funcţie, transmite DPA. 



Mitingul de solidaritate de la Berlin a fost organizat de Democraţii din străinătate, filiala Partidului Democrat din SUA pentru cetăţenii americani care trăiesc peste graniţe, a precizat poliţia germană. 

Manifestanţii au scandat "Nu există pace fără justiţie" şi au arborat pancarte cu mesajul "Trump nu este berlinez", aluzie la discursul ţinut în 1963 de Kennedy în Berlinul occidental. 

Mii de protestatari se adunaseră pentru manifestaţii similare şi în Marea Britanie. La Londra, demonstranţii au scandat în drum spre Trafalgar Square sloganuri ca "Relaţie specială, spuneţi nu" sau "Femei obraznice, uniţi-vă", aluzie la un comentariu făcut de Trump în cursul campaniei electorale la adresa fostei sale rivale Hillary Clinton. 

La Viena, temperaturile sub zero grade au subţiat la doar câteva sute rândurile celor circa 2000 de oameni adunaţi iniţial pentru protestul anti-Trump, ocazie cu care o statuie a lui Johann Strauss a fost decorată cu o pălăriuţă roz cu urechi de pisică, a transmis Reuters. 

Şi la Geneva, circa 1000 de persoane s-au adunat pentru un marş, în cea mai mare parte femei şi copii, a anunţat poliţia. 

La Sydney, în Australia, circa 3.000 de bărbaţi şi femei au protestat în Hyde Park şi apoi la consulatul SUA. Alte 5.000 de persoane au manifestat la Melbourne. În Noua Zeelandă s-au desfăşurat marşuri în patru oraşe, cu un total de circa 2.000 de participanţi. Sute de oameni au protestat şi la Tokyo, inclusiv expaţi americani. La Nairobi, în Kenya, o manifestantă din grupul de câteva sute care au defilat cu pancarte şi au intonat cântece de protest americane a explicat că noul preşedinte american nu pare să respecte drepturile femeilor şi nici pe cele ale minorităţilor sexuale. 

Sâmbătă, în întreaga lume erau prevăzute circa 670 de marşuri, cu un total de două milioane de participanţi împotriva noului preşedinte al SUA. Celebrităţi ca militanta Bianca Jagger, cântăreaţa Charlotte Church sau actorul Ian McKellen şi-au exprimat pe reţelele de socializare susţinerea faţă de manifestanţi. 

Cel mai mare protest este aşteptat însă la Washington, iniţiatoarea acestui protest fiind considerată avocata pensionară din Hawaii Teresa Shook, autoarea unui apel pe Facebook care a găsit un amplu ecou. La protest urmează să ia cuvântul între alţii cineastul Michael Moore şi actriţa Scarlett Johansson, menţionează AFP. 

----------------------------

Știrea inițială 18.05

Mii de australieni, dar şi neozeelandezi, bărbaţi şi femei, au dat startul sâmbătă seriei de manifestaţii împotriva lui Donald Trump prevăzute în cursul zilei în mai multe ţări din întreaga lume şi în SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Mii de bărbaţi şi femei au defilat la Sydney şi Melbourne, în Australia, şi la Wellington şi Auckland, în Noua Zeelandă, în cadrul acestui ”Marş al femeilor” care protestează împotriva dispreţului arătat cu regularitate faţă de femei de cel care a devenit vineri noul preşedinte al SUA. 

Manifestaţiile ar urma să aibă punctul culminant la Washington, unde circa 200.000 de persoane sunt aşteptate pe marea esplanadă din faţa Capitoliului, chiar locul unde miliardarul a fost învestit vineri ca cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, în cadrul unei ceremonii la care, potrivit unui expert, s-a adunat numai o treime din mulţimea care l-a aclamat pe Barack Obama în 2009. 

Acest ”Marş al femeilor”, principala manifestaţie prevăzută pentru sâmbătă, îşi are originea într-un simplu apel postat pe Facebook care a devenit apoi viral. Apelul a fost făcut de o bunică, Teresa Shook, avocat retras care trăia până acum într-un liniştit anonimat în Hawaii. 

Potrivit organizatorilor, circa 600 de manifestaţii ar urma să aibă loc sâmbătă în întreaga lume pentru a protesta împotriva afirmaţiilor plin de dispreţ sau de ură ale lui Trump faţă de femei, dar şi faţă de imigranţi, musulmani şi numeroase ţări străine. 

Vineri, la Washington au avut loc mai multe manifestaţii, dintre care unele au degenerat în violenţe, care s-au soldat cu 200 de arestări. 

Totuşi, în Australia şi Noua Zeelandă manifestaţiile s-ar derulat într-o atmosferă de cam. 

"Nu suntem îngrijorate doar pentru femei", a declarat una dintre organizatoarele marşului de la Sydney, Mindy Freiband. 

"Credem că numeroase persoane sunt ameninţate de acest gen de măsuri" de care a vorbit Donald Trump în timpul campaniei, a mai spus ea.

×
Subiecte în articol: Trump Donald Trump proteste
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close