Antena 3 CNN Externe Serviciile americane de informaţii au dezvăluit macheta ascunzătorii lui bin Laden

Serviciile americane de informaţii au dezvăluit macheta ascunzătorii lui bin Laden

Serviciile americane de informaţii au dezvăluit macheta ascunzătorii lui bin Laden
Sursa foto: Foto: AP
de M.Z.    |    17 Mai 2012   •   23:51

Serviciile secrete americane au dezvăluit o machetă a ascunzătorii din Pakistan a lui Osama bin Laden, şi anume modelul ce a permis Statelor Unite să planifice operaţiunea comandoului care l-a ucis pe liderul reţelei teroriste al-Qaida în urmă cu un an.

Această machetă a reşedinţei din Abottabad (nordul Pakistanului) a fost expusă public miercuri, pe culoarele Pentagonului, atrăgând privirile fascinate ale militarilor şi angajaţilor, care se opresc în faţa acestei reprezentări în miniatură a faimosului loc în care s-a ascuns timp de cinci ani bin Laden, informează Mediafax.

Terenurile din jurul acesteia sunt reprezentate cu argilă, în timp ce pereţii vilei sunt reproduşi din spumă de polistiren. Macheta a fost construită în şase săptămâni de către o echipă specială a Agenţiei americane de Informaţii Spaţiale (NGA), care furnizează imagini prin satelit serviciilor secrete din ţară.

NGA a expus modelul la intrarea cartierului său general din Virginia (est) începând din octombrie, a declarat pentru AFP Erica Fouche, o purtătoare de cuvânt a Agenţiei.

Dar "aceasta este pentru prima dată când macheta a fost scoasă din clădire. Deşi nu mai este clasată Top Secret de ceva vreme, tocmai am putut să o arărăm publicului".

"Ei au văzut desene (ale machetei), însă, atât timp cât nu ai în faţa ochilor modelul real, nu poţi să îţi dai seama de amploarea misiunii de la Abbotabad", care a condus la eliminarea lui Osama bin Laden, pe 2 mai 2011, de către un camondo Navy SEAL.

×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close