Antena 3 CNN Externe Sfârşitul corupţiei în Grecia. Închisoare pe viaţă pentru fostul primar al Salonicului, condamnat pentru corupţie

Sfârşitul corupţiei în Grecia. Închisoare pe viaţă pentru fostul primar al Salonicului, condamnat pentru corupţie

Sfârşitul corupţiei în Grecia. Închisoare pe viaţă pentru fostul primar al Salonicului, condamnat pentru corupţie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    01 Mar 2013   •   08:27

Fostul primar al oraşului Salonic, Vassilis Papageorgopoulos, a fost condamnat oficial miercuri la închisoare pe viaţă pentru deturnarea banului public, un verdict extrem de rar în Grecia, care ar trebui să transmită un "mesaj" de combatere a corupţiei, informează AFP.

Condamnarea lui Papageorgopoulos, în vârstă de 65 de ani, a generat o emoţie puternică, după ce fotografia cu el ieşind cu cătuşe la mâini din palatul Justiţiei, a ocupat primele pagini ale ziarelor joi.

În afară de fostul edil al Salonicului, alţi doi responsabili municipali au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, respectiv fostul secretar general al primăriei Michalis Lemoussias şi fostul trezorier Panayotis Saxonis.

În total, deturnările, prin neplata cotizaţiilor sociale, sunt de circa 18 milioane de euro într-un deceniu, în perioada 1999-2008.

Primar în perioada ianuarie 1999 - decembrie 2010, Papageorgopoulos - membru al partidului Noua Democraţie (dreapta) al actualului premier Antonis Samaras - nu s-a prezentat la ultimele alegeri locale câştigate de candidatul susţinut de socialişti, Yannis Boutaris.

Joi, atât presa de dreapta, cât şi cea de stânga, consacra pagini întregi unui proces neobişnuit care ar putea să însemne sfârşitul impunităţii pentru aleşii corupţi, denunţată de ani întregi în manifestaţiile antiausteritate.




×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close