Antena 3 CNN Externe Care va fi soarta negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Părțile discută din nou, astăzi | Punctele-cheie

Care va fi soarta negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Părțile discută din nou, astăzi | Punctele-cheie

Rusia și Ucraina se așează din nou la masa negocierilor, astăzi, prin videoconferință, de la ora 10:30, ora Kievului. Până acum, negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu au adus rezultatele aşteptate.

Care va fi soarta negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Părțile discută din nou, astăzi | Punctele-cheie
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2022   •   09:36

Chiar şi coridoarele de evacuare asupra cărora s-a convenit s-au dovedit a fi greu de pus în practică. Armata rusă a continuat să deschidă focul chiar şi asupra oamenilor care încercau să fugă de război.

La începutul săptămânii trecute, a existat un licăr de speranță că va începe o negociere reală, care să traseze coridoare umanitare, astfel încât ucrainenii să scape de oroarea bombardamentelor și a atacurilor cu rachete. Au existat speranţe chiar că negocierile ar putea duce la discuții de pace.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului și un confident al lui Vladimir Putin, a spus că loviturile militare vor înceta într-o clipă, dacă vor fi respectate câteva condiţii. Şi anume: Ucraina să înceteze rezistenţa şi să depună armele, să-şi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk. În ceea ce priveşte neutralitatea, trebuie aduse amendamente Constituţiei conform cărora Ucraina nu va adera niciodată la Uniunea Europeană sau NATO.

Într-un interviu acordat a doua zi postului de televiziune ABC News, președintele Volodymyr Zelensky a părut surprinzător de deschis la aceste solicitări. El a spus că s-a răzgândit în privinţa aderării la NATO, fiind clar acum că Alianța "nu este pregătită să accepte Ucraina". Și, deși nu a spus clar că ar fi de acord cu separarea unei părți a țării, el a precizat că "putem discuta și putem găsi un compromis în ceea ce priveşte aceste teritorii".

Doar că nu este clar, în acest moment, dacă Vladimir Putin va accepta această înțelegere. Conversațiile separate pe care Putin le-a avut cu Emmanuel Macron, cu cancelarul german Olaf Scholz, cu premierul israelian Naftali Bennett și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au atins toate aceste probleme, dar i-au lăsat pe interlocutori să se întrebe dacă nu cumva discuţiile cu Vladimir Putin nu au fost doar o tragere de timp.

Şi asta pentru că, potrivit a guvernului francez, dezamăgirea a venit după o discuţie telefonică între Macron, Scholz şi Putin: preşedintele Rusiei este hotărât să continue războiul.

Wendy Sherman, adjuncta secretarului american de stat, a spus că nu există nicio dovadă, până acum, că Vladimir Putin și-ar fi schimbat strategia. Planul său rămâne, în continuare, să distrugă Ucraina.

Pe de altă parte, Statele Unite au păstrat o oarecare distanță – în parte şi pentru că niciun oficial rus înalt nu a comunicat cu reprezenanţii Americii.

Cea mai bună speranță, spun oficialii americani și europeni, este cA Vladimir Putin să ajungă la concluzia că trebuie să-și reducă obiectivele, în fața sancțiunilor economice, în special după paralizarea băncii centrale a Rusiei. Totuși, dacă Volodymir Zelensky va ajunge cu adevărat la o înțelegere cu Vladimir Putin, Statele Unite vor avea de luat o decizie foarte grea: dacă şi când să înmceapă să ridice sancțiunile pe care le-a coordonat cu națiunile din lumea întreagă.

×
Subiecte în articol: negocieri Rusia Ucraina
Parteneri
Ordinea partidelor pe buletinul de vot, la alegerile europarlamentare 2024
x close