Antena 3 CNN Externe Soluţie disperată: Americanii inundă câteva orăşele pentru a preveni ruperea digurilor de pe Mississippi

Soluţie disperată: Americanii inundă câteva orăşele pentru a preveni ruperea digurilor de pe Mississippi

Soluţie disperată: Americanii inundă câteva orăşele pentru a preveni ruperea digurilor de pe Mississippi
Sursa foto: Foto: VideoNews
15 Mai 2011   •   15:59

Autorităţile din statul american Louisiana au luat o decizie gravă, dar necesară pentru prevenirea unui nou dezastru, asemănător celui provocat de uraganul Katrina. Un stăvilar de pe  Mississippi a fost deschis pentru deversarea apelor, crescute până la un nivel record. Operaţiunea va duce, însă, la inundarea unor localităţi mai mici.

Prima poartă a stăvilarului a fost deschisă - pentru prima dată după aproape 40 de ani.

Deschiderea stăvilarului a fost singura modalitate de a reduce presiunea asupra digurilor care apără oraşele Baton Rouge şi New Orleans, ca şi numeroase rafinării şi uzine chimice.

Fluviul Mississippi a crescut până la niveluri apropiate de maximul istoric, iar specialiştii se temeau că digurile vor ceda. Operaţiunea presupune, însă, sacrificii majore: câteva orăşele vor fi inundate, iar apa va atinge până la 4 - 5 metri.

Localnicii au fost evacuaţi, dar cel mai probabil îşi vor pierde casele pentru totdeauna.

Geniştii au calculat că, după deschiderea stăvilarelor, va fi inundată o suprafaţă de aproape 7.800 de kilometri pătraţi iar apele se vor retrage abia după câteva săptămâni.

 

×
Subiecte în articol: SUA Mississippi dezastru louisiana
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close