Antena 3 Externe Spania anunţă cel mai sever program de reduceri de cheltuieli bugetare, în valoare de 40 miliarde euro

Spania anunţă cel mai sever program de reduceri de cheltuieli bugetare, în valoare de 40 miliarde euro

de Antena3.ro    |    27 Sep 2012   •   20:28
Spania anunţă cel mai sever program de reduceri de cheltuieli bugetare, în valoare de 40 miliarde euro
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

Spania a anunţat, joi, cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de până acum, în valoare de 40 de miliarde euro, pentru anul următor, informează Wall Street Journal. Noile măsuri şi reforme au ca scop convingerea instituţiilor internaţionale şi investitorilor că ţara îşi respectă angajamentele privind ţintele de deficit.
   
Ministerele vor înregistra în 2013, în medie, reduceri de cheltuieli de 8,9%, potrivit proiectului de buget prezentat într-o conferinţă de ministrul de Finanţe, Cristobal Montoro, scrie cotidianul Wall Street Journal.
   
"Este un buget pe timp de criză, dar făcut pentru a scoate ţara din criză", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria (foto) în timpul aceleiaşi conferinţe.
   
Spania intenţionează să folosească 3,06 miliarde de euro din fondul de rezervă pentru pensii cu scopul de "a acoperi unele nevoi ale Trezoreriei", a spus Saenz de Santamaria, fără să dea detalii. Fondul, creat în anii '90 pentru a garanta plata pensiilor, dispunea de 66,8 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut.
   
Guvernul a anunţat că va înfiinţa o agenţie pentru monitorizarea autorităţilor regionale, astfel încât acestea să se conformeze eforturilor Madridului de a controla cheltuielile şi de a reduce deficitul bugetar al ţării la 4,5% anul următor.
   
Noile măsuri vin într-un moment critic pentru Spania, premierul Mariano Rajoy fiind sub o presiune intensă pentru a cere un program de ajutor economic Uniunii Europene în condiţii care ar face posibilă cumpărare de obligaţiuni spaniole de către Banca Centrală Europeană.
   
Executivul va prezenta vineri estimările finale pentru necesarul de capital al sistemului bancar al ţării, conform termenilor finanţării de până la 100 de miliarde de euro asigurate de zona euro Spaniei în acest an. Oficiali spanioli au afirmat că cifra finală va fi uşor sub estimările iniţiale de 62 de miliarde de euro.
   

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close