Antena 3 CNN Externe Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
03 Aug 2012   •   20:42

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, vineri, că guvernul de la Madrid ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro, prin emiterea de obligaţiuni de stat, informează Bloomberg.
   
"Voi face ceea ce fac întotdeauna, voi acţiona în interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy într-o conferinţă de presă susţinută la Madrid, întrebat dacă va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiară sau Mecanismului European de Stabilitate.
   
Oficialul a precizat că trebuie, mai întâi, să înţeleagă mai clar noile propuneri anticriză ale Băncii Centrale Europene în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni şi altor măsuri neconvenţionale.
   
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriză, care presupune achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italiene de către BCE de pe piaţa secundară şi de către Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor două ţări, condiţionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate şi făcute publice în următoarele săptămâni.
   
Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au crescut puternic din vara anului trecut, din cauza temerilor privind răspândirea crizei datoriilor de stat care a început în 2009 în Grecia.
   
Investitorii cer acum Spaniei o dobândă de aproximativ 7% pentru împrumuturile la 10 ani, iar Italia suportă un cost de peste 6%. Spre comparaţie, Germania se împrumută la aproximativ 1,4%.
   

×

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close