Antena 3 CNN Externe Spania încurajează imigranţii să se întoarcă acasă

Spania încurajează imigranţii să se întoarcă acasă

Spania încurajează imigranţii să se întoarcă acasă
10 Dec 2008   •   10:12

După ce rata şomajului a atins în Spania cote alarmante faţă de restul statelor Uniunii Europene, guvernul caută soluţii pentru a-i încuraja pe imigranţi să se întoarcă acasă. Cei mai afectaţi de desfiinţarea locurilor de muncă sunt imigranţii necalificaţi, relatează New York Times în ediţia electronică.
Datorită sectorului construcţiilor, Spania a atras în ultimii zece ani un val de imigranţi fără precedent. Pe fondul crizei actuale, Guvernul se vede nevoit să renunţe la politicile permisive care au atras foarte mulţi muncitori dispuşi să muncească pentru bani puţini. Aceştia sunt însă reticenţi faţă de varianta plecării, mai ales că aici nu s-au înregistrat accese de xenofobie ca în alte state europene.
Unii dintre ei afirmă chiar că se tem de umilinţa de a se întoarce în ţările de origine fără nimic, iar alţii declară că au făcut mult prea multe sacrificii pentru a renunţa şi a se întoarce acasă.
Rata şomajului în Spania este în prezent cea mai ridicată din UE, de la 8% în 2007, în rândul imigranţilor fiind estimată la 17%. Populaţia imigrantă înregistrată este constituită din cinci milioane de persoane (majoritatea marocani, români şi ecuadorieni), dintr-o ţară cu o populaţie totală de 46 de milioane de locuitori.
Premierul Jose Rodriguez Zapatero sprijină Directiva de repatriere a UE, care permite reţinerea imigranţilor ilegali pe o perioadă de 18 luni. Luna trecută, Guvernul a demarat un program de repatriere, care permite imigranţilor să îşi încaseze ajutorul de şomaj dacă se întorc în ţara de origine şi nu revin pe o perioadă de trei ani.
Începând din ianuarie, numărul membrilor familiei care se pot alătura imigranţilor angajaţi va fi limitat în funcţie de vârstă (fiind admişi numai copiii sub 18 ani) şi de gradul de rudenie (nu vor mai fi admişi părinţi).
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Spania imigranti muncitori romani somaj
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close