Antena 3 CNN Externe Spania. Una din ultimele statui ale generalului Franco, dărâmată

Spania. Una din ultimele statui ale generalului Franco, dărâmată

Spania. Una din ultimele statui ale generalului Franco, dărâmată
19 Dec 2008   •   16:09

La 33 de ani de la moartea generalului Franco, una din ultimele statui ale dictatorului spaniol a fost dărâmată. Vineri, statuia din cupru a liderului fascist a fost îndepărtată cu greu de muncitorii spanioli care au perforat baza structurii timp ce cinci ore, informează Daily Mail.
Sculptura îl prezenta pe generalul Franco stând pe cal şi fluturând un baston într-o mână. Sculptura, de peste şase metri înălţime, a fost apoi pusă într-un camion şi transportată într-un depozit al primăriei.
Numeroase astfel de simboluri ale lui Franco au fost scoase din oraşele spaniolede când Spania a trecut la un regim democratic, în 1978. O lege adoptată de Parlamentul spaniol anul trecut cere ca toate statuile sau simbolurile generalului Franco să fie îndepărtate din locurile publice. În plus, autorităţile au mai hotărât să fie schimbate numele străzilor denumite după generalul Franco.
Francisco Franco Bahamonde a fost conducătorul absolut al Spaniei. A ajuns la putere în urma unui sângeros război civil (1936 - 1939) împotriva republicanilor. Franco a obţinut victoria, beneficiind de sprijinul Italiei fasciste si al Germaniei naziste. El a instaurat un regim dictatorial de extremă dreaptă, luându-şi titlul de conducător al statului (El Caudillo). În ciuda ajutorului primit în timpul războiului civil, Franco a păstrat neutralitatea Spaniei în cel de al doilea Război Mondial, salvând chiar evreii refugiaţi în Spania. Franco a rămas în fruntea Spaniei până la moartea sa, în 1975. Conform dorinţei dictatorului, după moartea sa a fost restaurată monarhia, prin înscăunarea actualului rege, Juan Carlos I din dinastia de Bourbon.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboi civil
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close