Antena 3 CNN Externe Un spion rus a vrut să se infiltreze în tribunalul de la Haga, dar a fost prins

Un spion rus a vrut să se infiltreze în tribunalul de la Haga, dar a fost prins

Serviciul olandez de informații a anunțat joi că a prins un spion rus care încerca să folosească o identiate falsă pentru a se infiltra în interiorul Curții Penale Internaționale, care investighează acuzațiile de crime de război în Ucraina

Un spion rus a vrut să se infiltreze în tribunalul de la Haga, dar a fost prins
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Iun 2022   •   18:57

”Serviciul General Olandez de Informații și Securitate ( AIVD ) a împiedicat un ofițer rusesc de informații să obțină acces ca stagiar la Curtea Penală Internațională (ICC) de la Haga. Persoana în cauză lucrează pentru GRU de informații militare ruse, dar a folosit o identitate fictivă braziliană pentru a călători din Brazilia până în Olanda.

AIVD îl consideră o amenințare la adresa securității naționale. Pe această bază, unui ofițer de informații i s-a interzis intrarea în Țările de Jos în aprilie și a declarat că nu va intra. A fost trimis înapoi în Brazilia cu primul zbor”.

Ofițerul rus de informații s-a prezentat drept cetățean brazilian Victor Muller Ferreira (n. 4 aprilie 1989), deși numele său real este Serghei Vladimirovici Cherkasov (n. 11 septembrie 1985). Cherkasov a folosit o acoperire bine gândită, sub care și-a ascuns toate legăturile cu Rusia în general și cu GRU în special.

Un ofițer de acest fel este mai bine cunoscut drept „ilegal”: un cercetaș care a urmat o pregătire îndelungată și extinsă. Din cauza identității fictive, ilegalii sunt greu de depistat. Din moment ce se prefac a fi străini, au acces la informații care nu sunt disponibile pentru un cetățean rus, notează serviciile de informații olandeze.

„Curtea Penală Internațională investighează posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina. ICC investighează și crime de război care au avut loc în timpul războiului Rusiei din Georgia din 2008. Din aceste motive, accesul clandestin la informații de la Curtea Penală Internațională ar fi foarte valoros pentru agențiile ruse de informații. Spionul era să înceapă un stagiu la ICC, ceea ce însemna că ar fi avut acces la clădirea și sistemele ICC.

AIVD consideră că amenințarea reprezentată de acest ofițer de informații este potențial foarte mare.

„Dacă un ofițer de informații ar putea obține acces ca stagiar la ICC, el ar putea să adune informații acolo și să caute (sau să recruteze) surse, precum și să obțină acces la sistemele digitale ale ICC. Poate că ar putea de asemenea, să poată influența infracțiunile produse de CPI”, a spus serviciile de informații olandeze, potrivit Pravda.

O sursă UP de la AIVD a spus că această slujbă este importantă pentru Rusia în ceea ce privește investigarea crimelor de război din Ucraina.

Procesul de obținere a unui loc în CPI a durat luni de zile. Era planificat să coincidă cu invazia rusă a Ucrainei, dar rușii nu au reușit să o facă mai devreme, ceea ce ar fi putut fi mai benefic pentru ei.

Potrivit sursei, acesta este atât un mare succes pentru AIVD, cât și un mare eșec pentru GRU, deoarece fiecare astfel de agent este foarte valoros pentru Rusia.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close