Antena 3 CNN Externe Stare de urgență în California: Casele oamenilor sunt înghițite de pământ - VIDEO

Stare de urgență în California: Casele oamenilor sunt înghițite de pământ - VIDEO

Stare de urgență în California: Casele oamenilor sunt înghițite de pământ - VIDEO
Sursa foto: foto: captură Youtube
27 Ian 2016   •   08:46

Orasul Pacifica, din statul american California, a declarat stare de urgenta si a ordonat evacuarea mai multor locuinte situate pe o latura abrupta a coastei.

Casele risca sa se prabuseasca in ocean, ca urmare a eroziunii provocate de furtunile cauzate de El Nino, scrie Ziare.com.

Inregistrarea video surprinsa de o drona si postata pe YouTube in weekend arata exact momentul in care bucati din solul abrupt se desprind si cad in ocean. Apartamentele de deasupra se afla intr-un echilibru precar, scrie Daily Mail.

Ocupantii au fost evacuati fortat din doua asemenea locuinte asezate pe coasta. In anii trecuti si alte locuinte din apropriere au fost evacuate si sunt abandonate de atunci.

Managerul orasului Pacifica, Lorie Tinfow, a declarat stare de urgenta, dupa o furtuna puternica ce a lovit orasul de coasta cu 40.000 de locuitori, apropiat de San Francisco.

"El Nino loveste coasta orasului foarte dur si creeaza aproape zilnic un impact asupra proprietatii private si publice", a declarat aceasta.

Inca din 2003, furtunile au inceput sa "muste" din stancile de coasta ale orasului. Mai multe case si apartamente au fost abandonate in 2010 si urmeaza sa fie demolate.

Oficialii au incercat sa intareasca rezistenta solului in fata oceanului, plasand bolovani uriasi la baza malului abrupt, pentru a sparge valurile, si introducand bare de metal in roca, pe care au acoperit-o apoi cu ciment ranforsat.

Nu au mai fost probleme in ultimii patru ani de seceta, insa uriasele furtuni aduse de El Nino le-au slabit mult rezistenta acum.

El Nino este provocat de o schimbare a distributiei apei calde in Pacific, ceea ce duce la o schimbare a curentilor si la o incalzire a apei oceanului, fenomen ce are impact asupra manifestarilor meteo in intreaga lume.

Dramatica inregistrare cu drona, realizata de Duncan Sinfield, de la Storyful, arata cum o bucata mare de stanca se rupe de sub o cladire de apartamente evacuata, de-a lungul Esplanade Avenue.

Parti din casele alaturate si curtile lor raman atarnate precar deasupra apei.

Deocamdata furtunile au incetat in California, insa meteorologii prevad ca acestea vor continua sa se manifeste pana in martie.×
Subiecte în articol: stare de urgenta california
Parteneri
Simona Halep este în doliu
x close