Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă în Peru, din cauza poluării cu mercur

Stare de urgenţă în Peru, din cauza poluării cu mercur

Stare de urgenţă în Peru, din cauza poluării cu mercur
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
24 Mai 2016   •   13:18


Autorităţile peruane au decretat luni stare de urgenţă în 11 districte din regiunea Madre de Dios (sud-est), în Amazonia, după detectarea unor niveluri de mercur anormal de ridicate în apele din zonă, poluare legată de practicarea ilegală a mineritului.

Conform unui raport al autorităţilor de mediu, poluarea cu mercur a apelor duce la intoxicaţii cu mercur ale speciilor de peşti şi indirect ale oamenilor care consumă aceşti peşti, scrie Agerpres.

Oamenii din regiune prezintă deja niveluri ridicate de mercur în organism, "lucru care poate atrage serioase probleme cronice de sănătate, în special în cazul copiilor şi femeilor însărcinate", se arată în raport.

Poluarea cu mercur este rezultatul mineritului clandestin pentru extragerea aurului.

"Acum va trebui să trăim următorii 80 de ani cu consecinţele activităţilor miniere din regiunea Madre de Dios. Trebuie să tăiem răul de la rădăcină şi să închidem aceste exploatări ilegale", a declarat ministrul peruan al mediului, Manuel Pulgar-Vidal.

Ministrul a mai precizat că decretarea stării de urgenţă permite "o serie de acţiuni în domeniul sănătăţii, amenajarea de spitale de campanie (...) precum şi furnizarea de alimente nepoluate populaţiei afectate", mai scrie Agerpres.

 

×
Subiecte în articol: stare de urgenta Peru
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close