Antena 3 CNN Externe Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile

Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită joi cu încă 60 de zile.

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost extinsă cu încă 60 de zile
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    06 Oct 2022   •   20:53

Aceasta este a treia prelungire a stării de urgenţă de când a început conflictul în Ucraina, şi a fost aprobată cu votul majorităţii deputaţilor, relatează presa locală.

Titulara Ministerului de Interne, Ana Revenco, ''a menţionat că necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile şi ameninţările persistente ce vizează securitatea naţională, precum şi aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului'', relatează unimedia.info.

Şefa guvernului, Natalia Gavriliţa, a motivat că, timp de aproape un an, guvernul său a fost nevoit să acţioneze într-un context fără precedent, în care a trebuit ''să acţioneze precum pompierii chemaţi să stingă incendii, uneori şi câte patru incendii pe zi''.

Ea a profitat de ocazie pentru a critica societatea rusă Gazprom, pe care a acuzat-o că nu-şi respectă obligaţiile contractuale, în urma reducerii cu 30% a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova, reducere pusă de Gazprom pe seama restricţiilor ce i-au fost impuse de operatorul ucrainean al gazoductelor ce transportă gazele.

Gazprom a amenințat să taie gazul în Republica Moldova. Reacția guvernului de la Chișinău

Gazprom a ameninţat marţi Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie.

Gavriliţa a invocat acest argument al aprovizionării cu gaze în justificarea pe care a dat-o prelungirii stării de urgenţă.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: stare de urgenta Republica Moldova
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close