Antena 3 CNN Externe Starea de urgenţă, decretată în Peru, nu opreşte manifestaţiile împotriva unui proiect minier american

Starea de urgenţă, decretată în Peru, nu opreşte manifestaţiile împotriva unui proiect minier american

Starea de urgenţă, decretată în Peru, nu opreşte manifestaţiile împotriva unui proiect minier american
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
05 Iul 2012   •   11:42

Manifestaţiile împotriva unui poiect minier al grupului american Newmont au continuat miercuri în Peru, în pofida instaurării stării de urgenţă în regiunea Cajamarca (nord), ca urmare a decesului a trei persoane marţi, au anunţat autorităţile regionale, relatează AFP.
   
Un grup de manifestanţi a fost agresat de poliţie, care a arestat trei persoane, a declarat preşedintele departamentului, Gregorio Santos. Santos, apropiat politic preşedintelui de stânga Ollanta Humala, se află, în prezent, într-o rebeliune făţişă faţă de Guvern.
   
"Se pare că Guvernul optează pentru o soluţie sângeroasă, întrucât nu găseşte mijloacele să elimine în mod paşnic rezistenţa împotriva proiectului Conga", a adăugat şeful Executivului regional.
   
Unul dintre liderii mişcării ostile proiectului minier, Marco Arana, fost preot şi liderul Partidului Pământ şi Libertate (ecologist), a declarat că a fost "lovit violent" de către forţele de ordine.
   
"În momentul arestării mele, am fost lovit şi am fost dus la comisariatul de poliţie, unde an fost lovit din nou", a declarat Arana.
   
Starea de urgenţă a fost decretată pentru o perioadă de 30 de zile în regiunile Celendin, Hualgayoc şi Cajamarca, în scopul opririi manifestaţiei împotriva proiectului de amenajare a unei mine de aur de la Conga, aparţinând companiei americane Newmont, cea mai mare investiţie minieră a ţării (în valoare de 4,8 miliarde de dolari), care se va concretiza în 2014.
   
La sfârşitul lui 2011, provincia Cajamarca a fost parţial paralizată de o serie de manifestaţii împotriva proiectului Conga şi de blocarea drumurilor, când Guvernul a instituit, de asemenea, stare de urgenţă.
   
Opozanţii proiectului denunţă în special impactul minei asupra resurselor fragile de apă din regiune. Proiectul va sacrifica patru lacuri de acumulare situate la altitudine, pentru a le înlocui cu lacuri artificiale.


×
Subiecte în articol: Peru manifestatii
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close