Antena 3 Externe Starea de urgență, prelungită în Franța. Hollande anunță represalii în Siria și Irak

Starea de urgență, prelungită în Franța. Hollande anunță represalii în Siria și Irak

15 Iul 2016   •   06:05
Starea de urgență, prelungită în Franța. Hollande anunță represalii în Siria și Irak

Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat vineri prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie, după atentatul sângeros de la Nisa (sud-est) care a ucis cel puţin 80 de persoane, şi a dat asigurări că ţara sa îşi va "întări" "acţiunea în Irak şi Siria", transmite AFP. 

"Am hotărât ca starea de urgenţă, care urma să ia sfârşit la 26 iulie, să fie prelungită cu trei luni", a declarat François Hollande într-o alocuţiune televizată. "Un proiect de lege ca fi supus parlamentului până săptămâna viitoare", a precizat el. 

"Nimic nu ne va face să cedăm în voinţa noastră de a lupta împotriva terorismului şi ne vom întări acţiunile în Siria şi Irak. Vom continua să îi lovim pe cei care ne atacă pe teritoriul nostru, în simbolurile lor", a subliniat pe de altă parte preşedintele francez. 

Cu ocazia interviului de la 14 iulie, cu câteva ore mai devreme, preşedintele confirmase intenţia sa iniţială de a nu prelungi starea de urgenţă dincolo de 26 iulie. 

Decretată de şeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie la Paris, care au făcut 130 de morţi, regimul de excepţie al stării de urgenţă a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie şi mai. 

Ultima prelungire, la 19 mai, a fost de două luni, faţă de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 şi a Turului Franţei la ciclism. 

O lege adoptată în mai urmează să permită întărirea arsenalului poliţienesc şi judiciar în lupta împotriva terorismului. 

Această lege "nu este o transpunere a stării de urgenţă, ci un instrument care ne permite să trecem peste starea de urgenţă", a explicat la acea dată raportorul socialist al iniţiativei legislative, Pascal Popelin.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close