Antena 3 CNN Externe Statele Unite au desemnat Afganistanul drept "aliat major din afara NATO"

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept "aliat major din afara NATO"

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept "aliat major din afara NATO"
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
07 Iul 2012   •   18:11

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept "aliat major din afara NATO", acordând privilegii speciale acestei ţări de unde majoritatea forţelor internaţionale, conduse de SUA, se vor retrage până la sfârşitul lui 2014, a anunţat secretarul de Stat american Hillary Clinton sâmbătă, relatează AFP.
   
Clinton a anunţat acest statut, acordat în mod oficial în prealabil de către preşedintele american Barack Obama, în cursul unei vizite-surpriză la Kabul, oraş pe care l-a părăsit în jurul orei locale 9.30 (8.00, ora României), după trei ore petrecute pe teritoriul afgan.
   
Statutul prevede un cadru de cooperare în domeniul securităţii şi apărării pe termen lung
   
Acordarea acestuia făcea parte din acordul de parteneriat strategic dintre Afganistan şi Statele Unite, semnat de către Obama şi omologul său Hamid Karzai la începutul lui mai.
   
Statutul de "aliat major din afara NATO", un privilegiu acordat deja altor 15 ţări, între care Israel, Japonia, Australia, Egipt şi Bahrein, permite acestor state să beneficieze de o cooperare militară cu Washingtonul, în special în domeniile dezvoltării şi achiziţionării de armament.
   
"Este un tip de relaţie care, în opinia noastră, va aduce beneficii Afganistanului, în contextul în care vom efectua tranziţia (în domeniul securităţii către forţele afgane) şi vom pregăti prezenţa (americană în Afganistan) după 2014", a declarat Hillary Clinton într-o conferinţă de presă de la Kabul.
   
Obama şi Karzai au semnat un acord strategic în cursul unei vizite-surpriză a preşedintelui american la Kabul, în noaptea de 1 spre 2 mai, după un an de la raidul de eliminare a lui Osama ben Laden, în Pakistanul vecin.
   
Acest acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar angajează această ţară în oferirea unui "acces forţelor americane până şi după 2014", precum şi posibilitatea ca forţele americane să rămână şi după 2014 în Afganistan, cu scopul de a "forma forţele afgane şi a elimina (elemente) Al-Qaida rămase". Însă parteneriatul "nu angajează Statele Unite în privinţa unui număr fix de militari sau a unui nivel de finanţare în viitor".
   


×
Subiecte în articol: Afganistan Hillary Clinton
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close