Antena 3 CNN Externe Statele Unite stau cu ochii pe Rusia, în ziua în care Vladimir Putin este așteptat să răspundă la cererea de "ajutor" a separatiștilor din Transnistria

Statele Unite stau cu ochii pe Rusia, în ziua în care Vladimir Putin este așteptat să răspundă la cererea de "ajutor" a separatiștilor din Transnistria

Statele Unite ale Americii urmăresc îndeaproape situația din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, după ce oficialii pro-ruși din teritoriu au făcut apel la Moscova pentru "protecție".

Statele Unite stau cu ochii pe Rusia, în ziua în care Vladimir Putin este așteptat să răspundă la cererea de "ajutor" a separatiștilor din Transnistria
Sursa foto: hepta / Sputnik / Profimedia Images / Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    29 Feb 2024   •   08:54

"Având în vedere rolul din ce în ce mai agresiv al Rusiei în Europa, urmărim foarte atent acțiunile Moscovei în Transnistria și contextul mai larg de acolo", a declarat, miercuri, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Christopher Smith, un emisar al Departamentului de Stat, a discutat marți la Tiraspol cu Vadim Krasnoselski, președintele așa-zisei Republici Moldovenești Transnistrene.

Acesta i s-a plâns reprezentantului SUA de regimul vamal impus Transnistriei de guvernul de la Chișinău de la începutul acestui an.

După doar o zi de la discuția cu emisarul american, congresul deputaților transnistreni a adoptat rezoluția prin care solicită oficial ajutorul Rusiei în fața "presiunii" economice a autorităților moldovenești, fără însă a cere explicit anexarea regiunii la Federația Rusă, așa cum s-a speculat în ultimele zile.

Solicitarea este adresată Consiliului Federației și Dumei de Stat, nu președintelui Putin, iar asta ar însemna, potrivit comentatorilor politici, că transnistrenii nu-și fac mari iluzii că Rusia ar urma să anunțe alipirea regiunii moldovenești sau să trimită forțe militare la Tiraspol.

De altfel, geografia regiunii și situația de pe front fac improbabilă o intervenție terestră, pentru că Rusia nu dispune de un coridor prin sudul Ucrainei, mai precis, prin regiunea Odesa, care să permită o astfel de operațiune.

Transnistria, care se învecinează la est cu Ucraina, și-a menținut autonomia administrativă de facto în raport cu Republica Moldova timp de trei decenii, cu sprijinul Rusiei, care are peste o mie de soldați staționați acolo de la războiul din 1992.

De când Moscova și-a început invazia în Ucraina, Chișinăul este îngrijorat că Rusia ar putea invoca pretextul protejării pro-rușilor din Transnistria pentru a deschide un nou front în sud-vest, în direcția Odesa.

Astăzi, decidenții și observatorii scenei internaționale se așteaptă ca, în discursul său în fața Parlamentului rus, Vladimir Putin să se refere la cererea de ajutor a Transnistriei, pe lângă alte subiecte precum situația de pe frontul din Ucraina.

Ce solicită, de fapt, deputații din Transnistria în apelurile către Rusia, ONU, UE, OSCE și Crucea Roșie

Agenția de presă a așa-zisei Republici Moldovenești Transnistrene (în limba rusă, Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika, PMR) a transmis pe canalul său de pe o rețea socială deciziile adoptate, miercuri, de deputații de la Tiraspol.

Potrivit sursei citate, "Congresul Deputaților Poporului" a decis

  • Să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea de a pune în aplicare măsuri de protecție a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.
  • Să se adreseze Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu solicitarea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea, de către Moldova vecină, a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocările care duc la o escaladare a tensiunii.
  • Să ia legătura cu participanții la procesul internațional de negociere în formatul "5+2".
  • Să facă un apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru a influența conducerea Republicii Moldova să revină la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și pentru a asigura condițiile în vederea unei soluționări civilizate a conflictului.
  • Să facă apel către Adunarea Interparlamentară a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente pentru a preveni escaladarea situației pe Nistru.
  • Să facă apel către Parlamentul Uniunii Europene cu solicitarea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor (transnistrenilor, n.r).
  • Să facă apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu solicitarea de a asigura condiții pentru exercitarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților inalienabile ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

În justificarea apelurilor către Rusia și către instituțiile internaționale și europene, deputații de la Tiraspol au acuzat faptul că guvernul Republicii Moldova a un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat premisele pentru un deficit bugetar de mai multe milioane de dolari.

Ei mai acuză faptul că autoritățile moldovene încearcă să distrugă sistemul de sănătate transnistrean prin blocarea aprovizionării cu medicamente și echipamente medicale și că la Chișinău a fost adoptată o lege privind separatismul, care poate duce la urmărirea penală a fiecărui cetățean din Transnistria.

Sursa: The Guardian

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close