Antena 3 CNN Externe Statele Unite se manifestă împotriva condamnării la moarte a cetăţeanului american, acuzat de spionaj în Iran

Statele Unite se manifestă împotriva condamnării la moarte a cetăţeanului american, acuzat de spionaj în Iran

Statele Unite se manifestă împotriva condamnării la moarte a cetăţeanului american, acuzat de spionaj în Iran
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    09 Ian 2012   •   18:55

Casa Albă s-a pronunţat ferm împotriva condamnării la moarte a fostului puşcaş marin american, acuzat de spionaj în Iran, informează AFP.

Autorităţile de la Washington au asigurat că acuzaţiile care îi sunt aduse americanului, născut în Statele Unite, într-o familie de origine iraniană, sunt false.

"Am văzut indormaţiile din presa iraniană conform cărora Hekmati a fost condamnat la moarte de un tribunal iranian. Dacă acestea se confimră, condamnăm ferm au astfel de verdict şi vom împărtăşi această poziţie guvernului iranian şi partenerilor noştri", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, Tommy Vietor.

Iran l-a acuzat pe Amir Mirzaei Hekmati, fost puşcaş marin, că a fost antrenat special în bazele americane din Irak şi Afganistan pentru desfăşurarea de misiuni operative de spionaj, înainte de a intra pe teritoriul Iranului.

Departamentul de Stat American a cerut eliberarea imediată a Hekmati.Răspunsul Curţii Revoluţionare de la Teheran a venit prompt. Hekmati este considerat "mohareb"(cel care luptă împotriva lui Allah) şi "mofsed"(cel care răspândeşte corupţia pe Pământ). De aceea este condamnat la moarte.

Hekmati are dublă cetăţenie, dar SUA şi Iran au încetat relaţiile diplomatice, astfel, americanii au apelat la ajutorul diplomaţilor elveţieni pentru soluţionarea acestui conflict. De cealaltă parte, iranienii nu recunosc statutul de dublă cetăţenie şi îl consideră pe Hekmati cetăţean iranian. El a fost judecat şi condamnat conform legilor iraniene în vigoare.

×
Subiecte în articol: condamnare la moarte spionaj
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close