
Circa 32% din locurile de muncă din Europa şi Asia Centrală sunt expuse în diverse grade la riscul reprezentat de Inteligența Artificială generativă.
Circa șase procente dintre aceste locuri de muncă sunt potențial automatizabile, adică disponibilizarea oamenilor care le dețin în prezent se poate face foarte rapid, relatează Agerpres citând un studiu al Organizației Internaționale a Muncii, OIM.
Cele peste 30% dintre slujbele amenințate sunt în prezent realizate de 136 milioane de oameni.
Studiul, publicat marți, remarcă faptul că regiunea Europei și Asiei se află înaintea Americii în ceea ce privește expunerea la efectele social-economice ale noilor tehnologii.
În America, procentajul locurilor de muncă potențial afectate este de 29% (sau 141 milioane), iar al celor în risc de automatizare, de 4,7%.
Media mondială a expunerii la Inteligența Artificială este 24%, cele două regiuni menționate având expuneri peste acest nivel.
În Asia şi Pacific sunt alte 442 milioane de locuri de muncă (22%) la risc față de Inteligența Artificială, 3,2% fiind potențial automatizabile.
Joburile din țările sărace, amenințate mai puțin de IA
Potrivit studiului citat, o mai mare dezvoltare economică a unei țări sau regiuni implică o expunere mai ridicată la Inteligența Artificială.
Din acest motiv, Africa, unde veniturile generate de economiile naționale sunt net reduse în comparație cu celelalte regiuni, are un nivel de risc al expunerii la IA de 19% (sau 105 milioane de locuri de muncă).
În toate regiunile lumii femeile sunt mai expuse la riscul IA decât bărbații.
În cazul Europei şi Asiei Centrale această tehnologie ar putea afecta 39% din locurile de muncă ale femeilor (sau 75 de milioane de angajate), comparativ cu 26% în cazul bărbaților (61 milioane).
Organizația Mondială a Muncii manifestă un optimism moderat față de avansul IA în domeniul muncii şi semnalează că în multe cazuri unde se va aplica tehnologia intervenția umană va fi în continuare necesară.