Antena 3 Externe SUA au dejucat un atentat cu bombă împotriva unui avion de pasageri organizat de Al-Qaida

SUA au dejucat un atentat cu bombă împotriva unui avion de pasageri organizat de Al-Qaida

de O.P.    |    08 Mai 2012   •   06:48
SUA au dejucat un atentat cu bombă împotriva unui avion de pasageri organizat de Al-Qaida
Sursa foto: Foto: themostimportantnews.com
Statele Unite au dejucat recent un proiect de atentat sinucigaş cu bombă împotriva unui avion de pasageri pregătit de ramura yemenită a Al-Qaida, a afirmat luni pentru AFP un responsabil american pentru antiterorism.

Un dispozitiv explozibil, recuperat de serviciile americane dintr-o locaţie neprecizată, "trebuia să fie utilizat de un kamikaze la bordul unui avion de pasageri", a declarat acest responsabil fără a face alte precizări.

Circumstanţele în care CIA a dejucat complotul nu au fost precizate. Ulterior, responsabili americani aflaţi sub anonimat au declarat că avionul vizat de proiectul de atentat avea ca destinaţie Statele Unite. FBI a declarat că dispozitivul a fost confiscat în străinătate, fără a preciza în ce ţară.

Casa Albă a anunţat luni că preşedintele Barack Obama era la curent din aprilie cu acest proiect al Al-Qaida de a organiza un atentat cu bombă, subliniind că americanii nu s-au aflat in niciun moment în pericol.

În urma acestei alerte, preşedintele a "solicitat Departamentului de Securitate internă, forţelor de ordine şi serviciilor de informaţii să ia toate măsurile necesare pentru a se apăra împotriva acestui gen de atentat", a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate naţional, Caitlin Hayden.

Ramura Al-Qaida din peninsula arabică (AQAP), implantată în Yemen, a încercat în repetate rânduri să exploateze vulnerabilităţile securităţii aeriene şi să arunce în aer avioane de pasageri cu destinaţia Statele Unite.

La 24 decembrie 2009, Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian în vârstă de 23 de ani, a încercat să activeze explozibili pe care îi ascunsese în chiloţi la bordul unui curse între Amsterdam şi Detroit cu 290 de persoane la bord. Acesta a fost împiedicat de către pasagerii avionului iar apoi a fost izolat de echipaj.


×
Subiecte în articol: atentate teroriste Al Qaeda al Qaida

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close