Antena 3 CNN Externe SUA. Candidatul republican în alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, face glume despre certificatul său de naştere

SUA. Candidatul republican în alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, face glume despre certificatul său de naştere

SUA. Candidatul republican în  alegerile prezidenţiale, Mitt Romney, face glume despre certificatul său de naştere
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
25 Aug 2012   •   12:58

Candidatul republican în alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney a făcut vineri o glumă despre actul său de naştere, denunţată imediat de tabăra lui Barack Obama ca un apel adresat susţinătorilor unor teorii ale complotului cu privire la preşedintele în exerciţiu, relatează AFP.
   
Romney, care vorbea la un miting la Commerce, în Michigan (nord), unul dintre statele considerate cruciale în perspectiva alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie, a amintit că el şi soţia sa s-au născut în acest stat.
   
"Nu mi-a cerut nimeni să vadă certificatul de naştere. Ei ştiu că ne-am născut şi am crescut aici", a adăugat Romney.
   
Această glumă a fost primită cu râsete şi aplauze de cele aproximativ 10.000 de persoane venite să îl asculte pe candidat, cu trei zile înainte de deschiderea Convenţiei Naţionale a Partidului Republican în statul Florida (sud-est), la finalul căreia acesta a fi învestit oficial în cursa pentru Casa Albă.
   
Însă aceste declaraţii au o semnificaţie specială, în cadrul unei polemici întreţinute de anumiţi ultraconservatori cu privire la locul de naştere al lui Obama, încă din 2007, când acesta şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.
   
În încercarea de a-i reduce la tăcere, Obama a publicat încă de pe atunci un fragment din certificatul său de naştere, dovedind că s-a născut la 4 august 1961 la Honolulu, în statul Hawaii, deci pe teritoriul Statelor Unite, aşa cum prevede Constituţia americană în cazul preşedinţilor.
   
În 2011, când miliardarul Donald Trump s-a alăturat acestei mişcări, Casa Albă a mers şi mai departe şi a divulgat certificatul de naştere complet al preşedintelui Obama.
   
Romney a dat asigurări, în trecut, că nu aderă la asemenea teorii, impregnate de rasism faţă de primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.
   
Vineri, echipa de campanie a lui Obama a denunţat după doar câteva minute afirmaţiile candidatului republican.
   
"De la începutul campaniei, (fostul) guvernator Romney a preferat să susţină vocile cele mai disonante din cadrul partidului său, în loc să le reziste", a dat asigurări Ben LaBolt, un purtător de cuvânt al campaniei democrate. În opinia sa, declaraţiile lui Romney "ar trebui să îi determine pe toţi alegătorii raţionali să reflecteze".

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close