Antena 3 CNN Externe SUA cumpără cinci aeronave pentru flota de "Avioane ale Apocalipsei", care este ridicată în aer în caz de război nuclear

SUA cumpără cinci aeronave pentru flota de "Avioane ale Apocalipsei", care este ridicată în aer în caz de război nuclear

Locul pe care un civil oarecare l-a ocupat, la un moment dat, într-un anumit avion Boeing 747 ar putea deveni postul de comandă de unde sunt lansate rachetele nucleare care vor aduce sfârșitul speciei umane.

SUA cumpără cinci aeronave pentru flota de "Avioane ale Apocalipsei", care este ridicată în aer în caz de război nuclear
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    10 Mai 2024   •   17:55

Cinci aparate de pasageri Boeing 747 operate în trecut de compania Korean Air au fost achiziționate de Sierra Nevada Corporation.

Aceasta nu este o entitate oarecare, ci chiar contractorul însărcinat cu înlocuirea flotei actuale de aeronave pentru comandă și control strategic aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, cunoscute drept "Avioanele Apocalipsei" sau E-4B Nightwatch.

Acestea sunt concepute să preia rolul de centre de comandă și control militar, în cazul unei crize în urma căreia facilitățile de la sol sunt distruse sau nefuncționale.

Un scenariu în care s-ar întâmpla acest lucru este războiul nuclear.

"Avionul Apocalipsei" preia, din aer, rolul Pentagonului, dacă sediul Ministerului Apărării din SUA este distrus

Practic, un "Avion al Apocalipsei" devine, într-o astfel de situație, un "Pentagon zburător", avându-i la bord pe președintele SUA, pe secretarul Apărării și pe membrii Statului Major Interarme, alături de alți 100 de oficiali.

În caz de război nuclear, de la bordul unui E-4B pot fi controlate forțele SUA din întreaga lume.

CNN notează că, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, "Avioanele Apocalipsei" sunt echipate astfel încât să reziste unui Puls Electro-Magnetic (EMP), fenomen care însoțește o explozie nucleară și distruge componentele electrice și electronice, având un efect devastator asupra elementelor de infrastructură critică.

Cel puțin un "avion al Apocalipsei" se află în alertă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, la o bază militară americană situată undeva în lume, într-un loc neprecizat, potrivit Forțelor Aeriene ale SUA.

În GALERIA FOTO următoare, aparate din flota actuală de "Avioane ale Apocalipsei" și aeronave 747-800 care ar urma să se înlocuiască:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De ce își "înnoiesc" Statele Unite flota de "Avioane ale Apocalipsei" cu aparate de la sud-coreeni

Un purtător de cuvânt al Sierra Nevada Corporation, cu sediul în Colorado, a confirmat achiziția avioanelor 747 de la compania Korean Air, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

La rândul său, Korean Air a anunțat la începutul acestei săptămâni vânzarea a cinci dintre aeronavele sale către Sierra Nevada Corporation, pentru 675 de milioane de dolari.

Tranzacția urmează să fie finalizată până la 30 septembrie 2025.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Korean Air, această companie avea în octombrie anul trecut nouă avioane de pasageri 747-800 în flota sa.

Convertite în centre de comandă și control, aceste aeronave gigantice ar reprezenta un upgrade, comparativ cu modelul mai vechi și de mai mici dimensiuni 747-200 care echipează în prezent flota de "Avioane ale Apocalipsei".

Compania care produce "Avioanele Apocalipsei" a primit un contract militar de 13 miliarde de dolari

CNN mai notează că Forțele Aeriene ale SUA au acordat în aprilie anul acesta companiei Sierra Nevada un contract de 13 miliarde de dolari pentru a dezvolta și produce "Centrul Aeropurtat de Operațiuni cu Capabilități de Supraviețuire", numele oficial al "Avionului Apocalipsei".

Lucrările la acest proiect trebuie să fie finalizate până în 2036, potrivit Departamentului american Apărării.

Anul trecut, Sierra Nevada Corporation a deschis o facilitate de reparații, întreținere și revizie a aeronavelor pe o suprafață de 100.000 de metri pătrați la  Aeroportul Internațional Dayton din Ohio și a început, de asemenea, construcția unui al doilea hangar de dimensiuni similare, precizează CNN.

×
Parteneri
Pensionarii pot primi o parte din bani pe cardul de energie
x close