Antena 3 CNN Externe SUA dezvăluie, în premieră, justificarea atacurilor cu avioane fără pilot

SUA dezvăluie, în premieră, justificarea atacurilor cu avioane fără pilot

SUA dezvăluie, în premieră, justificarea atacurilor cu avioane fără pilot
Sursa foto: avion
27 Mar 2010   •   12:31

Statele Unite au prezentat pentru prima dată argumente juridice în favoarea atacurilor cu avioane fără pilot îndreptate împotriva militanţilor al-Qaida şi talibanilor, susţinând că acestea sunt justificate de dreptul la autoapărare, consfinţit de dreptul internaţional, potrivit AFP.

Deşi numărul atacurilor cu avioane fără pilot a crescut semnificativ în ultimele luni în Pakistan, Somalia şi în alte zone în care armata americană luptă împotriva militanţilor extremişti, administraţia Obama refuză în mod constant să dezvăluie detalii legate de acestea.

Într-un discurs susţinut joi, Harold Koh, consilier juridic la Departamentul de Stat, a prezentat o serie de argumente juridice invocate de Washington pentru justificarea atacurilor.

El a afirmat că, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, Statele Unite au declanşat un "conflict armat" împotriva al-Qaida, a talibanilor şi a aliaţilor acestora. Ca urmare, Washingtonul are dreptul de a recurge la forţa armată, în baza dreptului la autoapărare, aşa cum este el garantat de dreptul internaţional, a afirmat Koh, în timpul unei conferinţe desfăşurate la Societatea americană de drept internaţional.

Koh nu a precizat unde au loc aceste atacuri, deoarece, "în ceea ce priveşte ţintele vizate, care fac obiectul a numeroase articole în presă şi în cercurile juridice internaţionale, este evident că există limite legate de ceea ce pot dezvălui în public".

"Ceea ce sunt însă în măsură să spun este că administraţia este de părere că politica sa de vizare a ţintelor - iar aceasta include operaţiunile având ca scop uciderea cu ajutorul aparatelor aeriene fără pilot - este în acord cu dreptul", a spus el.

Mai multe asociaţii pentru apărarea drepturilor omului şi unii experţi juridici au comparat atacurile cu avioane fără pilot lansate în Pakistan, în afara unui teatru de operaţiuni tradiţional, cu execuţiile extrajudiciare.

Antena3.ro





×
Subiecte în articol: SUA avioane al-Qaida talibani
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close