Antena 3 CNN Externe SUA doresc să reaprindă conflictul din Cipru

SUA doresc să reaprindă conflictul din Cipru

SUA doresc să reaprindă conflictul din Cipru
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Mai 2013   •   09:27
Secretarul de stat american, John Kerry, i-a promis vineri omologului său cipriot, Ioannis Kasoulides, că va acţiona pentru reunificarea insulei mediteraneene, pledând pentru 'dezgheţul' conflictului care divizează ţară de aproximativ 40 de ani, informează AFP, conform Agerpres.
 
Cei doi miniştri au discutat la Departamentul de Stat despre 'eforturile americane depuse pentru reunificarea Ciprului într-o federaţie cu două zone, două comunităţi, sub auspiciile' emisarului Naţiunilor Unite pentru Cipru, Alexander Downer, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Patrick Ventrell. 
 
Înainte de a se întâlni cu ministrul cipriot de externe, Kerry a afirmat în faţa reprezentanţilor presei că doreşte 'dezgheţul (...) unuia din conflictele îngheţate ale lumii'. La rândul său, Kasoulides a apreciat că divizarea Ciprului este o 'rană deschisă sângeroasă'.
 
Cei doi demnitari au mai vorbit despre 'eforturile pentru a readuce economia cipriotă pe calea creşterii şi a stabilităţii', potrivit lui purtătorului de cuvânt. 
 
Ciprul este divizat din 1974, după ce Turcia a invadat nordul insulei în urma unei lovituri de stat plănuite de naţionaliştii ciprioţi-greci care doreau unificarea ţării cu Grecia. 
 
Ankara recunoaşte numai Republica Turcă a Ciprului de Nord, spre deosebire de restul comunităţii internaţionale care susţine Republica Cipru, membru al Uniunii Europene (UE) din 2004. 
 
La începutul lunii aprilie, Turcia, dornică să relanseze dialogul pe marginea candidaturii sale la UE, a afirmat că, în prezent, climatul este propice pentru a se acţiona în favoarea 'reunificării' insulei.
 

×
Subiecte în articol: John Kerry Cipru conflict omolog insula
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close