Antena 3 CNN Externe SUA începe să-i evacueze cu avionul pe afganii care au ajutat armata americană

SUA începe să-i evacueze cu avionul pe afganii care au ajutat armata americană

Administraţia Biden va începe în această lună zborurile pentru evacuarea afganilor care au ajutat forţele americane şi pe cele ale coaliţiei NATO în timpul celui mai lung război al Americii, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al Casei Albe.

SUA începe să-i evacueze cu avionul pe afganii care au ajutat armata americană
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iul 2021   •   08:52

Washingtonul "lansează o operaţiune pentru a ajuta relocarea afganilor interesaţi şi eligibili care au ajutat SUA şi pe aliaţii lor" şi care au solicitat o viză specială, potrivit acestei surse, care reaminteşte că este vorba despre o promisiune a preşedintelui Joe Biden.

Zborurile cu plecare din Afganistan vor începe în ultima săptămână a lui iulie pentru candidaţii la programul de vize special deja înregistraţi", a adăugat acest înalt responsabil.

Câteva mii de afgani care au lucrat pentru SUA - plus membrii familiei lor - sunt deja în curs de aplicare pentru vizele speciale pentru imigranți.

Administrația Biden a lucrat, de asemenea, la identificarea unei țări terțe sau a unui teritoriu american care ar putea găzdui afgani în timp ce cererile lor de vize sunt procesate.

Administrația se gândește să folosească avioane comerciale închiriate de Departamentul de Stat, nu avioane militare, potrivit unui al doilea oficial al administrației, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Dar dacă la un moment dat Departamentul de Stat solicită aeronave militare, armata SUA ar fi gata ofere ajutorul, a mai spus oficialul, potrivit CNBC.

Trupele americane intenţionează să încheie retragerea din Afganistan pe 31 august, după 20 de ani petrecuţi în această ţară.

Plecarea programată a ultimilor militari a resuscitat îngrijorările interpreţilor şi altor afgani care au ajutat armata americană şi care se tem acum de represalii din partea talibanilor.

Aceştia din urmă au lansat mai multe ofensive şi au preluat controlul asupra unor ample teritorii rurale din Afganistan.

Într-un alt sfârşit simbolic al celui mai lung conflict militar din America, secretarul Apărării Lloyd Austin şi preşedintele şefului statului major general general Mark Milley l-au întâlnit pe generalul armatei Scott Miller, fostul comandant al SUA în Afganistan, miercuri dimineaţă, la baza comună Andrews.

Miller, ultimul comandant de patru stele al Americii care a servit pe teren în Afganistan, a renunţat luni la rolul său, la aproape trei ani după ce a preluat comanda războiului.

Marţi, Pentagonul a declarat că a finalizat mai mult de 95% din întregul proces de retragere.

 

×
Subiecte în articol: Afganistan retragere militari afgani
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close