Antena 3 CNN Externe SUA ?închide? graniţa cu Mexic de teama războiului drogurilor

SUA ?închide? graniţa cu Mexic de teama războiului drogurilor

SUA ?închide? graniţa cu Mexic de teama războiului drogurilor
Sursa foto: granita mexicana
25 Mar 2009   •   08:01

Administraţia Obama a anunţat planuri pentru o securitate mai mare la graniţa cu Mexicul pe fondul temerilor că violenţa generată de războiul drogurilor din Mexic va ajunge în SUA.

Miercuri, secretarul de stat Hillary Clinton începe o vizită în Mexic, unde oficialii americani vor susţine că SUA trebuie să îşi asume o resposabilitate comună pentru un conflict ce a făcut peste 10.000 de victime la graniţă, din 2006, printre care uciderea, torturarea sau decapitarea unor forţe de securitate. Numai anul trecut au fost 6.290 de crime, mult mai multe decât totalul vitimelor SUA după şapte ani de luptă în Afganistan şi Irak.
Securitatea la graniţă va fi întărită considerabil pentru a contracara puterea tot mai mare a cartelurilor mexicane ce trimit în SUA marfă de miliarde de dolari şi iau de aici inclusiv arme.

Planul în valoare de 184 milioane de dolari aduce 360 noi agenţi federali la punctele vamale şi pentru Ministerul mexican de Interne. Se va intensifica controlul pentru maşini şi cu până la 100% pentru liniile căii ferate.


Secretarul de Interne al SUA a mai aunţat dublarea forţelor de la graniţă şi creşterea numărului de analişti la graniţa de Sud-Est.


De altfel, preşedintele mexican Felipe Calderón crede că problema are ca origine apetenţa pentru droguri a americanilor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hillary Clinton
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close