Antena 3 CNN Externe SUA semnalează că nu vor susține Ucraina la nesfârșit, în ciuda declarațiilor oficiale

SUA semnalează că nu vor susține Ucraina la nesfârșit, în ciuda declarațiilor oficiale

La mai bine de un an de la invazia rusă în Ucraina, divergențele dintre Washington și Kiev se adâncesc.

SUA semnalează că nu vor susține Ucraina la nesfârșit, în ciuda declarațiilor oficiale
Sursa foto: profimediaiamges.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Mar 2023   •   12:22

Concluzia aparține publicației Politico, ai cărei jurnaliști citează discuții cu 10 experți, legiuitori și oficiali ai actualei administrații americane.

Un prim punct de divergență îl reprezintă orașul strategic Bahmut.

Ruinat de trei trimestre de lupte, Bahmut nu este abandonat de Kiev, în pofida sugestiilor făcute de SUA în acest sens.

"Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp (...) și să ne pregătim pentru viitoarele operațiuni ofensive. În același timp (la Bahmut) inamicul pierde forța cel mai bine pregătită și mai capabilă de luptă din armata sa - corpul de mercenari Wagner", susține generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ucrainene.

Citește și: Anunț oficial al Kremlinului: Vladimir Putin se duce în Ucraina

Mai mulți oficiali americani sunt însă îngrijorați că Ucraina pierde prea mulți soldați și consumă prea multă muniție în luptele pentru Bahmut, riscând să-și compromită o eventuală contraofensivă în această primăvară.

În plus, Washingtonul și-a manifestat iritarea față de unele inițiative de tip subversiv ale Kievului.

Un material apărut inițial în ziarul The New York Times menționează opinia serviciilor de informații din SUA, conform cărora 'un grup pro-ucrainean' ar fi răspunzător de dinamitarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 în toamna anului trecut.

Tot The New York Times a scris în octombrie 2022 că Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog naționalist pro-Kremlin Aleksandr Dughin, a fost ucisă într-o operațiune a guvernului ucrainean care-l viza, de fapt, pe tatăl său.

Publicația americană a menționat că ucrainenii nu i-au informat în avans pe aliații americani despre această operațiune, ceea ce a crescut iritarea la nivelul actualei administrații de la Washington. 

Potrivit Politico, există tensiuni între americani și ucraineni inclusiv în privința livrărilor de arme, în contextul în care Kievul cere tot mai mult armament occidental.

Administrația Biden nu vrea să dea Ucrainei rachete care permit lovirea teritoriului rusesc

Deși președintele Joe Biden a promis că va sprijini Ucraina "cât va fi nevoie" în războiul declanșat de Rusia, responsabilii americani le-au semnalat ucrainenilor că nu vor putea să susțină Kievul la nesfârșit, la actualul nivel de aprovizionare cu armament greu și muniție.

Pe de altă parte, administrația Biden nu a trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, deși Ucraina le-a cerut cu insistență.

Un motiv pentru refuz ar fi că armata americană nu are destule astfel de rachete. Un altul este că americanii se tem că ucrainenii vor folosi aceste rachete contra unor ținte din interiorul Rusiei, riscând să provoace o escaladare care să atragă SUA și NATO în conflict.

Unul dintre cei mai proeminenți oficiali americani care și-au exprimat opoziția față de "un cec în alb" pentru Ucraina este președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

Acest lider republican nu a dat curs invitației adresate de Volodimir Zelenski, de a călători la Kiev - precum Joe Biden - pentru a lua cunoștință la fața locului despre realitățile războiului purtat de Rusia.

Politico: Blinken i-a transmis lui Zelenski că recapturarea Crimeei ar fi o linie roșie pentru Putin

Insistența lui Zelenski vizavi de eliberarea întregului teritoriu ucrainean – inclusiv Crimeea - înaintea oricăror negocieri de pace începe să fie percepută drept agasantă în capitala americană.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a transmis Kievului că eventuala recucerire a Crimeei de către Ucraina ar fi o 'linie roșie' pentru Putin și ar putea forța Moscova să își intensifice, în cele din urmă, operațiunile militare.

O eventuală accentuare a acestor divergențe între Washington și Kiev precum și o eventuală schimbare de paradigmă a SUA față de Ucraina ar putea să se producă pe măsură ce războiul se prelungește și se apropie următoarele alegeri prezidențiale, estimează Politico.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close