Antena 3 CNN Externe SUA trimite 200 de rachete Patriot şi 100 de soldaţi în Polonia

SUA trimite 200 de rachete Patriot şi 100 de soldaţi în Polonia

SUA trimite 200 de rachete Patriot şi 100 de soldaţi în Polonia
Sursa foto: rachete patriot
22 Mai 2009   •   22:46

Rachete americane Patriot şi peste 100 de soldaţi americani vor fi desfăşuraţi în Polonia până la sfârşitul anului, în pofida obiecţiilor Rusiei, a anunţat viceministrul polonez al Apărării.
De altfel, deja din februarie ministrul de Externe Radoslaw Sikorski anunţa că un sistem Patriot şi personalul aferent vor ajunge în Polonia, indeferent dacă planul privind sistemul american de apărare anti-rachetă va continua sau nu.
?Aceasta va fi prima dată când soldaţi americani staţionează pe sol polonez, alţii decât cei care sunt sub control NATO sau pentru exerciţii. Este simbolic pentru Polonia?, arăta Stanislaw Komorowski într-un interviu pentru Financial Times .
Washington are intenţia de a desfăşura 10 rachete interceptoare în Polonia şi un sistem radar în Cehia până în 2013, din planul privind scutul anti-rachetă.
Pentru a face acordul cu Varşovia, SUA a acceptat cererile Poloniei de a oferi garanţii sporite de securitate pentru a reduce potenţialele riscuri, inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete Patriot şi legături militare mai strânse.
Komorowski a precizat că acordul cu Washington va fi finalizat în iulie, urmat de desfăşurarea a peste 100 de soldaţi şi 196 de rachete până la sfârşitul anului.
Rachetele Patriot se mai află în dotarea Egiptului, Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuwait, Olanda, Arabia Saudită şi Taiwan.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close