Antena 3 CNN Externe SUA și Uniunea Europeană au încheiat războiul tarifar care a înflorit în mandatul lui Donald Trump

SUA și Uniunea Europeană au încheiat războiul tarifar care a înflorit în mandatul lui Donald Trump

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat, marți, "progresul major" care pune punct disputei comerciale Boeing - Airbus și a anunțat o înțelegere cu Uniunea Europeană, menită să contracareze practicile neconcurențiale ale Chinei, anunță presa internațională.

SUA și Uniunea Europeană au încheiat războiul tarifar care a înflorit în mandatul lui Donald Trump
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Iun 2021   •   20:10

Biden a sosit marți la Geneva, după ce a fost anunțat acordul tarifar cu Uniunea Europeană, în urma discuțiilor de la Bruxelles.

Liderul de la Washington, care s-a întâlnit cu șefa executivului Uniunii, Ursula von der Leyen și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să îi determine pe aliații europeni să adopte o linie mai dură în relația cu China.

"SUA și Uniunea Europeană au convenit să suspende tarifele timp de cinci ani și ne-am angajat că asigurăm condiții concurențiale echitabile pentru companiile și lucrătorii noștri (...) 

Am convenit, de asemenea, să conlucrăm pentru a denunța și contracara practicile neconcurențiale ale Chinei în acest sector, care oferă companiilor chineze un avantaj inechitabil", a spus președintele american.

Bariere tarifare de 11,5 miliarde de dolari, eliminate

Concret, liderul de la Washington și cei ai Uniunii au stabilit să renunțe la barierele tarifare de 11,5 miliarde de dolari pe mai multe bunuri, între care vinul, brânza, tutunul sau tractoarele.

Taxele, suspendate efectiv din martie, în timp ce ambele părți lucrau la soluționarea cauzei, fuseseră impuse ca represalii reciproce în urma conflictului privind subvențiile primite de Boeing, respectiv Airbus.

Biden precizat că Statele Unite și Uniunea Europeană vor colabora în modalități specifice, inclusiv în ceea ce privește investițiile interne și externe și transferul de tehnologie.

"Este un model pe care îl putem folosi ca punct de plecare pentru alte provocări ridicate de modelul economic al Chinei", a estimat președintele american, comentând că "valori precum competiția și transparența, împărtășite de SUA și U.E. au întărit democrațiile în lume".

Războiul comercial SUA - U.E., scurt istoric

În 2019, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a decis că UE a acordat ilegal sprijin companiei Airbus, lăsând cale liberă SUA să impună bariere tarifare de 7,5 miliarde de dolari în schimburile comerciale anuale.

După aproximativ un an, OMC a decis că beneficiile acordate Boeing de către autoritățile SUA au încălcat regulile comerciale, iar Uniunea Europeană a primit liber să impună propriile sale bariere tarifare de 4 miliarde de dolari produselor americane.

De atunci, părțile au făcut demersuri pentru suspendarea ajutoarelor declarate ilegale de OMC.

Pozițiile SUA și UE în această dispută care durează de 17 ani au devenit mai conciliante de când a început mandatul lui Joe Biden.

Presa internațională amintește că Donald Trump a impus tarife suplimentare în relația comercială cu Uniunea Europeană în timpul mandatului său.

Foto: Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele SUA, Joe Biden și președintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea summit-ului UE - SUA, Bruxelles, 15 iunie 2021

×
Subiecte în articol: Airbus Boeing
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close