Antena 3 CNN Externe SUA va antrena armata din Yemen pentru ca statul arab să nu devină bază al-Qaeda

SUA va antrena armata din Yemen pentru ca statul arab să nu devină bază al-Qaeda

SUA va antrena armata din Yemen pentru ca statul arab să nu devină bază al-Qaeda
Sursa foto: yemen army
14 Dec 2009   •   17:26

Forţe speciale american au fost trimise în Yemen pentru a antrena armata , pe fondul temerilor că instabilul stat arab devine o importantă bază al-Qaeda. Oficialii americani au declarat că statul devine o bază "de rezervă " pentru reţeaua teroristă.
Desfăşurarea de forţe vine pe fondul declaraţiilor vecinilor Yemenului care au anunţat că au arestat zeci de luptători al-Qaeda care intrau sau ieşeau din acest stat.
De asemenea, Oman, stat arab moderat, la graniţa cu Yemen, va creşte numărul de nave de patrulă în peninsula Arabă pentru a intercepta teroriştii, scrie The Telegraph, citând surse americane.
Ahmed Said Alkathiry, ministrul de Externe din Oman, a declarat că statul a interceptat un număr crescând de persoane care vin din Pakistan, Afganistan şi Somalia, pentru a-şi muta operaţiunile în Yemen.
Acesta sublinia că subiectul securităţii din Yemen are nevoie de cooperare în regiune.

Diplomaţii occidentali au cerut conducerii acestui stat să adopte reforme pentru ca ajutorul internaţional să fie mai eficient.
"Avem doi ani pentru a încerca să salvăm statul, iar aceasta înseamnă că preşedintele trebuie să încheie războiul din nord, să restabilească controlul asupra populaţiei tribale afectată de extremism şi să oprească valul destabilizator din Somalia," arăta un diplomat occidental.
În acelaşi timp însă, Yemen susţine că Iran, nu al-Qaeda, reprezintă principala ameninţare pentru stat. Teheran este acuzat că alimenteată rebeliunea şiită.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: organizatie terorista armata americana
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close