Antena 3 CNN Externe SUA va încerca să convingă China să "ridice tonul" la Coreea de Nord

SUA va încerca să convingă China să "ridice tonul" la Coreea de Nord

SUA va încerca să convingă China să "ridice tonul" la Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
13 Apr 2013   •   11:41

Secretarul de stat american John Kerry a ajuns sâmbătă la Beijing pentru a încerca să convingă autorităţile chineze să ridice tonul, fără întârziere, la adresa Coreii de Nord şi să acţioneze pentru dezgheţarea relaţiilor dintre Seul şi Phenian, într-un 'moment critic' al crizei, după cum a admis şi China, relatează AFP într-un amplu comentariu.

După o primă etapă la Seul, în cadrul turneului său de trei zile în Asia, unde Kerry a reiterat sprijinul deplin al Washingtonului faţă de aliatul său sud-coreean, secretarul de stat a ajuns în capitala chineză, unde s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe Wang Yi, înainte de a avea o întrevedere cu preşedintele Xi Jinping.

'Vor exista, în mod clar, provocări imense şi mă bucur să port această conversaţie cu dvs astăzi' (sâmbătă), a declarat Kerry omologului său chinez. Wang a admis că întâlnirea celor doi oficiali survine într-un 'moment critic' al crizei.

SUA şi Coreea de Sud, dar şi Japonia, direct ameninţată vineri de Phenian cu o lovitură nucleară, încearcă să descurajeze Coreea de Nord de la desfăşurarea unuia sau mai multor tiruri de rachete cu rază scurtă şi medie, scrie agenţia franceză de presă.

În ultimul an, Phenianul a efectuat două tiruri de rachetă ( între care unul reuşit în decembrie 2012), considerate de Occident drept teste deghizate de rachete balistice, şi un test nuclear (12 februarie), care i-a atras un nou set de sancţiuni din partea ONU.

Angajată într-o escaladare a situaţiei pe care nimic nu a putut-o opri până acum şi ignorând avertismentele vecinului său chinez, Coreea de Nord a desfăşurat recent pe coasta sa de est două rachete Musudan, care au, teoretic, o rază de 4.000 km, ceea ce înseamnă că ar avea capacitatea de a lovi Coreea de Sud, Japonia şi insula americană Guam.

Eventualul tir de rachetă ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, ziua în care se va aniversa naşterea fondatorului ţării, Kim Ir-sen, apreciază experţii.

China, singurul mare aliat şi susţinător economic al Coreii de Nord, poate şi trebuie să-şi folosească influenţa pentru a o determina să se oprească, înainte de a comite ceva ireparabil, apreciază Statele Unite.

'China are un potenţial imens pentru a face diferenţa pe acest subiect şi sper că vom putea să cădem de acord privind modalităţile de aplanare a tensiunilor, cu ocazia discuţiilor noastre', a declarat John Kerry într-un comunicat comun cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye, difuzat înainte de plecarea sa din Seul. 'Este clar pentru toată lumea că nicio altă ţară nu are o relaţie la fel de strânsă şi nici o influenţă la fel de mare asupra RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) precum China', a adăugat secretarul de stat american.

Pe măsură ce Coreea de Nord îşi pregăteşte un potenţial tir de rachetă şi emite ameninţări aproape în fiecare zi, administraţia Obama speră din nou că Beijingul va reuşi să-şi forţeze vecinul să îşi calmeze retorica agresivă, comentează şi Associated Press sâmbătă.

Este o strategie care a produs rezultate diferite pe parcursul ultimelor decenii de diplomaţie americană, în cursul cărora Phenianul a dezvoltat şi testat arme nucleare, ameninţând în mod repetat pacea în Peninsula Coreeană.

Însă având la dispoziţie doar o ameninţare de a utiliza forţa la adresa nord-coreenilor, SUA nu are de ales decât să se bazeze pe Beijing să aplaneze tensiunile într-o manieră paşnică, scrie AP.

Beijingul, care ţine la stabilitatea în regiune, are în mod evident alte priorităţi decât Washingtonul. Cea mai mare temere a Chinei este implozia vecinului său sărac şi haosul care ar rezulta, inclusiv milioanele de posibili refugiaţi care ar trece graniţa pe teritoriul său. Din acest motiv, China a ignorat activitatea şi retorica belicoasă a Coreii de Nord în trecut, prioritizând securitatea regimului Kim înaintea îngrijorărilor cu privire la proliferarea nucleară.

China rămâne îngrijorată, de asemenea, privind orice dezvoltare a capacităţii militare americane în apropierea teritoriului său, pe fondul suspiciunilor că eforturile Washingtonului pentru aplanarea tensiunilor în Peninsula Coreeană ar putea face parte dintr-o strategie mai largă a SUA de a-şi extinde influenţa în regiune, mai comentează agenţia de presă americană.

Într-un gest de reducere a tensiunilor, SUA au anulat săptămâna trecută un tir test de rachetă balistică intercontinentală din California (vest). În aceeaşi idee, John Kerry a renunţat să viziteze, în Coreea de Sud, satul frontalier Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul care a pus capăt Războiului Coreean (1950-53).

După China, Kerry va merge în Japonia, care a fost ameninţată vineri seara de regimul nord-coreean cu 'flăcări nucleare', după ce Tokyo desfăşurase baterii de apărare antirachetă şi ordonase armatei sale să distrugă orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul nipon.

Kerry a afirmat că speră ca Japonia, China şi SUA să ajungă la 'unitatea' necesară pentru a propune 'soluţii de acţiune' care să aducă calmul în Peninsula Coreeană.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close