Antena 3 CNN Externe Sursă islamistă: Răpitorii din Algeria au primit "ajutor logistic" din Libia

Sursă islamistă: Răpitorii din Algeria au primit "ajutor logistic" din Libia

Sursă islamistă: Răpitorii din Algeria au primit "ajutor logistic" din Libia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    22 Ian 2013   •   12:16

Comandoul islamist, care a organizat luarea de ostatici de la complexul de exploatare a gazelor din Algeria, avea legături cu islamişti libiene, care le-au oferit "ajutor logistic", a arătat marţi o sursă islamistă din Libia, potrivit AFP.

"Un ajutor logistic a fost furnizat din Libia", a declarat această sursă foarte apropiată unor grupări extremiste din Libia, sub protecţia anonimatului.

Sursa, care a preferat anonimatul, nu a precizat natura respectivului "ajutor", recunoscând că islamişti trebuia să stabilească un contact între răpitori şi mass-media. Din medii islamiste libiene, cu baze în estul Libiei, au putut fi procurate numere de telefon ale atacatorilor.

"Nu erau libieni în grupul care a lansat atacul" asupra complexului Tiguentourine de lângă In Amenas (sud-estul Algeriei), a adăugat aceeaşi sursă islamistă, , care recunoaşte, totuşi, că au "existat contacte" între atacatori şi libieni islamişti jihadişti.

Islamiştii libieni nu au avut nicio legătură cu modul de operare sau cu gruparea care a organizat asaltul, "Semnatari cu sânge", condus de Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI). Aceasta a părăsit organizaţia teroristă în octombrie 2012, pentru a-şi crea propria mişcare, deşi a fost unul din membrii fondatori ai AQMI.

După înlăturarea fostului lider libian, Muammar Gaddafi, în octombrie 2011, islamiştii libieni au câştigat tot mai mult teren şi au moştenit un arsenal militar important din conflictul libian.

Premierul algerian, Abdelmalek Sellal, a indicat luni că la originea acţiunii la complexul de lângă In Amenas s-a aflat un comando islamist plecat în urmă cu două luni din Mali, cu mult înaintea recentei intervenţii franceze în ţara africană.





×
Subiecte în articol: Algeria
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close