Antena 3 CNN Externe SURSA la care nu te aşteptai de GAZE CU EFECT DE SERĂ. Încălzirea globală, într-un cerc vicios

SURSA la care nu te aşteptai de GAZE CU EFECT DE SERĂ. Încălzirea globală, într-un cerc vicios

SURSA la care nu te aşteptai de GAZE CU EFECT DE SERĂ. Încălzirea globală, într-un cerc vicios
Sursa foto: foto: 2012en.ro
23 Apr 2012   •   16:26

Nature Geoscience a publicat duminică un studiu făcut de experţii în climă, potrivit căruia suprafaţa Oceanului Arctic s-ar putea afla la originea emisiilor de metan, un important gaz cu efect de seră.

Cercetătorii au măsurat concentraţiile atmosferice de metan din teritoriile arctice de până la 82 de grade latitudine nordică, cu ocazia cărora au constatat concentraţii importante de metan în apropiere de suprafaţa oceanului, în special în zonele în care apar bucăţi de gheaţă.

Astfel, printr-un mecanism până acum necunoscut, apele de la suprafaţa Oceanului Arctic ar putea reprezenta o sursă importantă de metan, "potenţial sensibil la schimbările înregistrate la nivelul suprafeţei îngheţate a mării", au explicat autorii studiului, coordonat de Eric Kort de la Institutul de tehnologie din California (Caltech).

Savanţii au constatat deja că metanul, captiv vreme de milioane de ani în permafrostul din Siberia şi din America de nord, "evadează" din sol atunci când temperaturile cresc. El contribuie astfel la încălzirea globală, care generează la rândul ei, ca într-un cerc vicios, o eliberare suplimentară de metan atmosferă.

Aceasta este pentru prima dată când s-a stabilit o contribuţie directă a metanului provenind din oceane, nu de pe continent, la latitudinile arctice, la încălzirea globală.

Metanul este cel mai important gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2). Concentraţiile sale din atmosferă sunt relativ scăzute, însă metanul este de 20 de ori mai eficient decât gazul carbonic în ceea ce priveşte captarea căldurii solare, precizează Mediafax.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close