Antena 3 CNN Externe Surse Reuters: Putin nu vrea să accepte armistițiul de 30 de zile în Ucraina

Surse Reuters: Putin nu vrea să accepte armistițiul de 30 de zile în Ucraina

R.K.
2 minute de citit Publicat la 14:06 12 Mar 2025 Modificat la 14:06 12 Mar 2025
GettyImages-1222282080
Președintele rus Vladimir Putin nu ar fi de acord cu o încetare a focului în Ucraina. Foto: Getty Images

Este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să accepte propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile în Ucraina, au declarat pentru Reuters oficiali ruși, potrivit presei ucrainene.

Unul dintre oficiali spune, sub protecția anonimatului, că Rusia trebuie să dicteze termenii de încetare a focului și să primească anumite garanții.

„Este dificil pentru Putin să fie de acord cu acest lucru în forma sa actuală… Putin are o poziție puternică pentru că Rusia avansează”, susține sursa pentru Reuters.

Sursa Reuters a adăugat că, fără garanții, poziția Rusiei s-ar putea slăbi rapid, iar apoi Occidentul ar putea acuza Rusia că nu a reușit să pună capăt războiului.

O altă sursă rusă de rang înalt a declarat că propunerea de armistițiu ar părea o capcană din perspectiva Moscovei, deoarece pentru Putin este dificil să oprească războiul fără garanții sau angajamente concrete.

O a treia sursă rusă a declarat că, din perspectiva Moscovei, mișcarea SUA de a relua ajutorul militar și partajarea de informații a fost însoțită de propunerea de armistițiu.

Putin însuși a exclus în repetate rânduri posibilitatea unui armistițiu pe termen scurt.

„Nu avem nevoie de un armistițiu, avem nevoie de o pace pe termen lung asigurată prin garanții pentru Federația Rusă și cetățenii săi. Este o întrebare dificilă cum să asigurăm aceste garanții”, a spus Putin în decembrie 2024.

La o reuniune a Consiliului de Securitate din 20 ianuarie, Putin a spus că „nu ar trebui să fie un armistițiu scurt, nu un fel de răgaz pentru regruparea forțelor și reînarmare cu scopul de a continua ulterior conflictul, ci o pace pe termen lung”.

Putin și-a subliniat condițiile pentru pace în iunie 2024: Ucraina trebuie să renunțe în mod oficial la ambițiile sale de aderare la NATO și să-și retragă trupele din toate cele 4 regiuni ucrainene revendicate și controlate în prezent de Rusia.

Estimările rusești arată că Rusia controlează 75% din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson și peste 99% din regiunea Lugansk. Rusia susține că toate cele patru regiuni sunt acum parte din Federația Rusă și nu vor fi niciodată returnate Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu publicat pe 12 martie că Rusia nu va accepta trupe NATO „sub niciun steag, sub nicio calitate, pe pământul ucrainean”.

În urma discuțiilor de la Jeddah, în Arabia Saudită, pe 11 martie, Ucraina a declarat că este dispusă să pună în aplicare o încetare a focului de 30 de zile, cu condiția ca și Rusia să accepte.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova își va forma poziția în lumina discuțiilor dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită.

Citește și Kyiv Post: Cum arată planul în patru puncte al rușilor pentru pacea în Ucraina

×
x close