
Guvernul american se mișcă rapid pentru a accepta revendicări-cheie ale regimului de la Kremlin pentru încheierea războiului din Ucraina, susținând „planul în patru puncte” al dictatorului rus și subminând poziția ucraineană, relatează Kyiv Post. Conform publicației ucrainene, care a luat interviuri de la mai mulți oficiali de rang înalt de la Kiev, Casa Albă promovează propaganda rusă și dorința rușilor de a-l înlocui pe Zelenski de la președinția Ucrainei.
Documentele arată că guvernul de la Washington devine din ce în ce mai receptiv la susținerile rușilor privind motivele pentru care a fost declanșată invazia.
Această narațiune propagandistică susține că expansiunea NATO în Europa de Est și presupusele acte de discriminare comise de guvernul de la Kiev împotriva rusofonilor din estul Ucrainei au dus la declanșarea războiului, în ciuda faptului că aceste evidente elemente de propagandă au fost contrazise de numeroase ori de când Rusia le-a folosit prima dată pentru a-și justifica prima invazia, în 2014, când a ocupat și anexat Crimeea.
Conform mai multor surse, regimul Putin este tot mai încrezător că administrația Trump îi va satisface toate dorințele, inclusiv îndepărtarea lui Zelenski, aceasta urmând să fie o cerință preliminară pentru a începe orice negociere de pace.
Sursele spun că această schimbare de abordare în poziția SUA vine ca urmare a unor discuții directe în președintele american și dictatorul rus și a încălzirii evidente a relațiilor ruso-americane.
Planul în patru puncte al regimului de la Kremlin
Încălzirea relațiilor ruso-americane au dus la un curaj tot mai mare al lui Putin de a-și face cunoscute mai multe solicitări imperative și „non-negociabile”, termeni pe care guvernul de la Washington îi vede ca fiind acceptabili.
Americanii ar fi dispuși să facă patru concesii majore rușilor printre care:
- Încheierea oricărui sprijin militar occidental pentru Ucraina – Rusia insistă ca toate livrările de armament, toate schimburile de informații și antrenamentele pentru forțele ucrainene să se oprească. E neclar dacă rușii au această solicitare doar pentru americani, sau dacă ea s-ar aplica și aliaților europeni.
- Recunoașterea teritoriilor ocupate de Rusia ca aparținându-i. Rusia vrea ca raptul teritorial din Ucraina să fie recunoscut internațional. În septembrie 2022, Rusia a trecut în constituția sa că teritoriile pe care le-a furat de la Ucraina, adică Crimeea, Herson, Donețk, Zaporojie și Luhansk, îi aparțin.
- Ucraina să fie obligată să restaureze influența Bisericii Ortodoxe Ruse, a culturii și limbii ruse pe teritoriul său.
- Revenirea la termenii Protocolului de la Istanbul – termenii negociați în 2022, înainte de prăbușirea tratativelor, prin care Rusia cerea imperativ „neutralitatea” Ucrainei, reducerea armatei sale și „garanții de securitate” pentru Rusia.
Îndepărtarea lui Zelenski
Kremlinul a pornit și o masivă campanie de dezinformare împotriva lui Zelenski cu scopul de a-l discredita pe președintele ucrainean și de a acredita ideea că acesta este principalul obstacol în calea obținerii păcii.
„Rusia încearcă să exploateze tensiunile dintre echipele americană și ucraineană pentru a acredita «tezele de la Istanbul» ca cereri imperative față de Ucraina pentru o încetare a focului și pentru viitoare negocieri de pace”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru Kyiv Post.
Presa rusă de propagandă primește ordine să promoveze narațiuni care pun la îndoială legitimitatea lui Zelenski, conform unei surse, într-un efort de a răspândi ideea că președintele ucrainean „se agață de putere” în timp ce obstrucționează discuțiile de pace.
Campania țintește mai ales publicul american și caută să erodeze spijinul publicului pentru Ucraina – temele au fost preluate inclusiv de Donald Trump și repetate în Biroul Oval sau în discursuri publice.
Un specialist de la Kiev a declarat, sub rezerva anonimatului, că există eforturi pe scară largă de a discredita guvernul ucrainean și de a atrage SUA pe orbita propagandistică a Kremlinului.
Conform surselor citate, obiectivul cel mai important al Kremlinului este de a pune presiune pe Zelenski să ridice interdicția guvernului ucrainean pe discuțiile cu Rusia și să anunțe alegeri, fapt ce ar putea să ducă la alegerea unui guvern pro-rus la Kiev.
Din acest punct de vedere, Rusia discută și cu personaje politice ucrainene din străinătate pentru a-și pregăti candidații pro-ruși pentru următoarele alegeri.