Antena 3 CNN Externe SUTE de persoane se adună la casa lui Nelson Mandela

SUTE de persoane se adună la casa lui Nelson Mandela

SUTE de persoane se adună la casa lui Nelson Mandela
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Dec 2013   •   15:27
Câteva sute de persoane de toate rasele şi din toate mediile continuau să vină, sâmbătă, în faţa casei fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seara, relatează AFP, conform Mediafax.
Străzile cartierului au fost închise circulaţiei de către poliţie, obligând populaţia să se deplaseze pe jos, situaţie rar întâlnită în Johannesburg.
La intersecţia străzilor 4 şi 12, un gard ridicat pentru a bloca accesul la casa fostului preşedinte este acoperit cu flori, mesaje, drapele, formând un memorial care aminteşte de gardul spitalului din Pretoria unde Mandela a trecut pe lângă moarte în iunie. Oamenii vin să se reculeagă sau să facă fotografii.
Alături, a fost improvizat un mic altar pe o peluză, în jurul a doi palmieri pitici. Aici ard lumânări, alături de un morman de flori aranjate în formă de potcoavă. Un tricou cu imaginea lui Mandela a fost agăţat într-un copac din apropiere, purtând inscripţia "Tata Madiba, 1918-2013, pentru totdeauna în inimile noastre".
Un fotograf le propune celor prezenţi fotografii-suvenir la preţul de 20 de ranzi bucata (1,50 euro).
Pe cealaltă parte a străzii, un stand vinde suveniruri în memoria eroului luptei antiapartheid. Tricoul galben "Nelson Mandela, eroul nostru a murit - 1918-2013" este vândut cu 200 de ranzi (14 euro), iar o insignă cu portretul lui Mandela în culorile drapelului sud-african costă 30 de ranzi (2 euro).
Oamenii vin, se reculeg şi pleacă, împreună cu animalele de companie, cărucioarele cu copii sau drapele. O delegaţie chineză trece înlăturând pe toată lumea din calea sa, fiind urmată de un grup de militanţi ANC ce intonează cântece dedicate lui Mandela şi care sunt reluate în cor de o parte dintre cei prezenţi, sub ochii a numeroşi jurnalişti. 
"Totul s-a schimbat în Africa de Sud, prietenul meu, înainte persoanele de culoare dădeau bacalaureatul fără să vorbească engleza", mărturiseşte Tebogo Mashinini, un şomer venit din periferia Katlehong şi care cere un ban după interviu. De la Mandela, el reţine că "a spus, nu vă bateţi cu ei cu armele, ci cu educaţia!".
"Fără el, ar fi fost război civil în această ţară, este sigur", afirmă două prietene albe, Sandra şi Chantal, depunând un buchet de trandafiri galbeni. "Lucrurile s-ar fi îndreptat într-adevăr în direcţia proastă până s-ar fi ajuns acolo. Trebuie să îi aducem un omagiu. Nu am fi aici pentru nimeni altcineva", adaugă ele.
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close