Antena 3 CNN Externe Talibanii acuză SUA că au încălcat acordul de la Doha

Talibanii acuză SUA că au încălcat acordul de la Doha

Talibanii au acuzat SUA de încălcarea acordului de pace de la Doha semnat în 2020. Ministrul de Interne, Sirrajudin Haqqani este încă pe lista de teroriști căutați internațional.

Talibanii acuză SUA că au încălcat acordul de la Doha
Sursa foto: Twitter/Al Jazeera
de Alexandra Ionescu    |    09 Sep 2021   •   15:13

Noul ministru, care face parte din rețeaua Haqqani, a fost acuzat de atacuri repetate asupra trupelor SUA din Afganistan în cei 20 de ani de război.

Pe capul lui Haqqani s-a pus o recompensă de 5 milioane de dolari. De asemenea el este și pe lista neagră a UE.

Alți membri ai noului guvern, printre care și prim-ministrul Mohammad Hassan Akhund, sunt căutați internațional.

”Oficialii din Pentagon au făcut remarci legate de câțiva dintre membrii cabinerului, și cum că acești ar fi încă pe listele de teroriști ai SUA, și ținte”, a scris într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

”Emiratul Islamic consideră acest lucru o încălcare clară a acordului de la Doha, iar aceasta nu este nici în interesul Afganistanului, și nici al Statelor Unite.

Acordul de la Doha a deschis drumul retragerii forțelor NATO din Afganistan, atât timp cât talibanii garantează că nu vor permite grupărilor precum al-Qaeda sau ISIL să opereze pe pământ afgan.

Declarația talibanilor vine după ce SUA a promis să scutească membrii talibani de sancțiunile internaționale, potrivit Al Jazeera.

Mulți afgani sunt sceptici că unul dintre liderii Rețelei Haqqani, rețea cunoscută pentru brutalitatea de care a dat dovadă în trecut, ar putea aduce pace în Afganistan, după atâția ani de război și violențe, mai ales în condițiile în care rapoarte despre violențele insurgenților din ultima perioadă ies tot mai mult la iveală.

 

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani Doha acord guvern
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close