Antena 3 CNN Externe Talibanii pakistanezi revendică atacul eşuat de la New York

Talibanii pakistanezi revendică atacul eşuat de la New York


Talibanii pakistanezi revendică atacul eşuat de la New York
Sursa foto: politia new york
02 Mai 2010   •   23:57


Talibanii pakistanezi (Tehrik-e-Taliban) au revendicat într-o înregistrare video postată pe Internet atentatul eşuat de la New York, afirmând că acesta este o replică la atacurile cu avioane fără pilot ale SUA, a anunţat duminică centrul de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.



Potrivit înregistrării video, difuzată pe YouTube, această tentativă de atentat cu maşină-capcană a fost comisă ca formă de răzbunare pentru atacurile cu avioane americane fără pilot americane în Pakistan, pentru moartea a doi lideri ai Al-Qaida din Irak, ucişi într-o operaţiune recentă şi pentru modul în care Statele Unite s-au comportat faţă de un om de ştiinţă pakistanez, relatează SITE.

"Felicitări Consiliului înţelepţilor musulmani pentru camuflarea surpriză în Statele Unite a lui Satan. Noi, Tehrik-e-Taliban, cu Mândrie şi Curaj ne ASUMĂM întreaga responsabilitate a RECENTULUI ATENTAT DIN SUA", se poate citi într-un mesaj în engleză ce însoţeşte înregistrarea video.

Seriozitatea acestei revendicări nu a fost confirmată duminică, dar purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a calificat această tentativă de atac drept "extrem de gravă", refuzând să spună însă dacă este vorba despre un act de terorism.

Atentatul pare să fie cel mai grav din Statele Unite de la atacul eşuat din ziua de Crăciun de la bordul unui avion care venea din Amsterdam şi se pregătea să aterizeze la Detroit.

SITE a precizat că înregistrarea conţinea un mesaj audio al lui Qari Hussein Mehsud, unul dintre liderii mişcării Tarik-e-Taliban, difuzat pe fondul unor imagini antiamericane şi subtitrat în engleză.

Talibanii pakistanezi explică faptul că acest atentat a avut ca scop să răzbune moartea lui Abu Omar al-Baghdadi şi pe cea a lui Abu Ayub al-Masri, cei doi principali lideri ai Al-Qaida în Irak, ucişi luna trecută într-o operaţiune desfăşurată în apropiere de Tikrit, precizează SITE.

Este vorba, de asemenea, de represalii după "recenta ploaie de atacuri cu avioane fără pilot din zonele tribale (pakistaneze) şi răpirea, tortura şi umilinţa suferite de sora noastră nevinovată şi respectată, Dr Aafia Siddiqui".

Maşina-capcană a fost abandonată sâmbătă seara, în jurul orei locale 18.30 (duminică, 01.30 ora României), în cartierul Times Square, aminteste Mediafax.

Vehiculul suspect, parcat cu motorul mergând şi cu semnalizarea pornită, a început să degaje un fum alb. Un vânzător ambulant a alertat poliţia, care a evacuat teatrele şi hotelurile din zonă.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a subliniat "amatorismul" acestui dispozitiv incendiar, format din trei butelii de propan, două canistre de benzină de circa 19 litri fiecare, fire electrice, artificii şi două ceasuri, potrivit poliţiei.
O linie telefonică roşie a fost înfiinţată pentru strângerea informaţiilor şi poliţiştii au analizat amănunţit imaginile surprinse de camerele de supraveghere. Maşina a fost văzută pe imaginile uneia dintre camerele de supraveghere a traficului cu zece minute înainte de a începe să fumege.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat terorist
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close