Antena 3 CNN Externe Videoclip viral cu "tancuri trimise pe străzi să apere băncile de deponenții furioși", în China | Ce s-a întâmplat, de fapt

Videoclip viral cu "tancuri trimise pe străzi să apere băncile de deponenții furioși", în China | Ce s-a întâmplat, de fapt

Un material video care arată mai multe tancuri pe stradă într-un oraș din China a devenit viral pe internet, în contextul scandalului în care mai multe bănci locale refuză, de luni de zile, să restituie banii deponenților.

Videoclip viral cu "tancuri trimise pe străzi să apere băncile de deponenții furioși", în China | Ce s-a întâmplat, de fapt
Sursa foto: Twitter @jenniferatntd
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2022   •   15:14

Tancurile ar fi fost desfășurate pentru a proteja filiala locală a uneia dintre băncile implicate în scandal.

În clipul distribuit pe rețelele sociale, localnicii sunt ținuți la respect de prezența blindatelor, care înconjoară complet un corp de clădire.

Unii internauți au comparat scena cu reprimarea sângeroasă a revoltelor pro-democrație în 1989, în Piața Tiananmen din Beijing, când guvernul de atunci a scos, de asemenea, tancurile împotriva protestatarilor.

Multe canale media, în special din zona Asia - Pacific, dar și unele europene, au preluat imaginile și le-au localizat în provincia Henan.

Însă surse locale au relevat că imaginile au fost filmate pe 17 iulie în orașul Rizhao din provincia Shandong iar deplasarea tancurilor prin localitate nu are legătură cu scandalul băncilor care refuză să restituie banii.

Chiar știrea cu "tancurile scoase în stradă de guvernul chinez pentru a apăra băncile" are atributele unui fake news sau reprezintă o dezinformare involuntară într-un context favorabil, scandalul băncilor care refuză să restituie banii este cât se poate de real și a fost semnalat încă din luna aprilie.

Scandalul băncilor din China: 6 miliarde de dolari s-au "evaporat" din conturile clienților

Publicația South China Morning Post (SCMP) relata la momentul respectiv că rezidenților din provinciile Henan și Anhui li s-au refuzat cererile de retragere a sumelor din conturi, sub pretextul unei "actualizări de sistem".

Potrivit SCMP, erau afectate depozitele constituite în provincia Henan la Yuzhou Xinminsheng Village Bank, Shangcai Huimin County Bank, Zhecheng Huanghuai Community Bank și New Oriental Country Bank of Kaifeng, precum și în provincia Anhui, la Guzhen Xinhuaihe Village Bank.

Presa internațională relatează că deponenții afectați de criza bancară reclamă restituirea a circa 40 de miliarde de yuani (aproximativ 6 miliarde de dolari) care, aparent, nu se mai găsesc în depozitele bancare.

Oficialitățile le-au transmis acestora "să aibă răbdare" iar unii deponenți, cu mai puțin de 50.000 de yuani în conturi (aproximativ 7.400 de dolari) și-au primit banii săptămâna trecută, în timp ce altora nu le-a rămas decât să aștepte.

Autoritățile chineze, care au declanșat o investigație, susțin că băncile din centrul scandalului au fost preluate de grupul Henan Xincaifu în urma unor înțelegeri secrete "interne și externe" și că au atras în mod ilegal deponenți.

×
Subiecte în articol: tancuri banci Henan Shandong China
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close