Antena 3 CNN Externe Rușii fac pregătiri de război cu tancuri la frontieră, după ce talibanii au recucerit ample zone din Afganistan în urma retragerii americane

Rușii fac pregătiri de război cu tancuri la frontieră, după ce talibanii au recucerit ample zone din Afganistan în urma retragerii americane

Tancuri rusești din baza militară pe care Moscova o deține în Tadjikistan au fost desfășurate, la începutul săptămânii, în apropierea frontierei afgane, anunță presa internațională.

Rușii fac pregătiri de război cu tancuri la frontieră, după ce talibanii au recucerit ample zone din Afganistan în urma retragerii americane
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2021   •   12:35

Tancurile, model T-72, au desfășurat exerciții care simulau protecția convoaielor și respingerea tirului inamic, potrivit agenției TASS, care citează Ministerul rus al Apărării.

Oficial, autoritățile ruse spun că operațiunea este premergătoare exercițiilor comune pe care le vor desfășura la Harb-Maidon militari ruși, tadjici și uzbeci în perioada 5 - 10 august.

Zona aleasă este la aproximativ 20 de kilometri  de granița cu Afganistanul.

Alte exerciții comune ale militarilor din Rusia și Uzbekistan ar urma să aibă loc în sudul acestei din urmă țări, la Termez, în perioada 30 iulie - 10 august, cu participarea a aproximativ 1.500 de militari și circa 200 de vehicule și aeronave de luptă.

Zona aleasă în acest caz este, de asemenea, situată în apropierea graniței afgane.

Ce exersează militarii ruși la granița afgană

Generalul Alexander Lapin, comandantul Districtului Militar Central, spune că trupele angrenate în exerciții vor simula contracararea "unităților armate ilegale care au invadat teritoriul unei țări aliate".

El a mai precizat că Rusia își va consolida baza militară din Tadjikistan - cea mai mare pe care Moscova o are într-un teritoriu străin - cu 17 vehicule de luptă pentru infanterie, pe fondul conflictului din Afganistanul vecin.

Astfel, baza militară va primi vehicule noi BMP-2 în cursul acestei luni, în vederea creșterii a capacității de luptă a unităților sale.

Aceste operațiuni militare vin în contextul în care talibanii afgani au profitat de retragerea accelerată a trupelor străine, în special a celor americane, și au lansat atacuri împotriva forțelor guvernamentale, reușind să cucerească mai multe poziții-cheie, inclusiv în zonele de frontieră.

Presa internațională a relatat cum, în ultimele săptămâni, soldați și civili afgani s-au refugiat în Tadjikistan, fugind din fața combatanților islamiști.

Moscova, la rândul său, a spus că SUA au eșuat în misiunea lor din Afganistan și a comentat că retragerea trupelor străine a dus la degradarea rapidă a situației de securitate în această țară.

×
Subiecte în articol: tancuri Rusia Afganistan talibani
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close