x close

Țara care vrea să construiască nave cu propulsie nucleară

de S.T.    |    13 Dec 2016   •   19:31
Țara care vrea să construiască nave cu propulsie nucleară Foto: pixabay.com

Iranul şi-a anunţat marţi intenţia de a construi nave cu propulsie nucleară, ca reacţie la prelungirea cu zece ani a sancţiunilor americane, cu riscul tensionării suplimentare a relaţiilor bilaterale, transmite AFP.

Preşedintele Hassan Rohani a calificat drept „încălcare” a acordului nuclear din 2015 prelungirea sancţiunilor de către Congresul SUA şi a cerut şefului Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) „să planifice conceperea şi producerea de motoare cu propulsie nucleară pentru transportul maritim”.

În 2012, în pline tensiuni între Teheran şi comunitatea internaţională în legătură cu dosarul nuclear, în parlamentul iranian a fost evocată construirea de motoare nucleare, utilizabile pentru nave şi submarine. Şeful OIEA din acea perioadă, Fereydoon Abbasi Davani, a afirmat atunci că Iranul avea capacitatea, nu însă şi intenţia de a construi astfel de motoare.

Cu doar câteva excepţii, spărgătoare de gheaţă ruseşti, marea majoritatea a navelor cu propulsie nucleară sunt militare.

Experţii au estimat atunci că fabricarea unor astfel de motoare ar fi prea costisitoare.

Rohani îşi asumă riscul de a fi acuzat de SUA şi de Israel că vrea să dezvolte capacităţile nucleare ale Iranului în pofida acordului nuclear încheiat cu marile puteri în vara lui 2015.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit în viitoarea sa administraţie câţiva adversari vehemenţi ai Iranului, printre care James Mattis, viitorul ministru al apărării, şi Mike Pompeo, care va prelua conducerea CIA.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

iran Hassan Rohani
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati