Antena 3 Externe Țara din Uniunea Europeană unde oamenii muncesc doar 28 de ore pe săptămână. S-a ajuns la un record de angajați

Țara din Uniunea Europeană unde oamenii muncesc doar 28 de ore pe săptămână. S-a ajuns la un record de angajați

07 Feb 2018   •   09:43
Țara din Uniunea Europeană unde oamenii muncesc doar 28 de ore pe săptămână. S-a ajuns la un record de angajați
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a ajuns la un acord cu Federaţia angajatorilor Suedwestmetall privind programul de muncă şi majorarea salariilor, stabilind un cadru de referinţă pentru milioanele de angajaţi din cea mai mare economie europeană.

Acordul prevede majorarea salariilor cu 4,3% din aprilie, precum şi posibilitatea reducerii săptămânii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru o perioadă de doi ani, le-a declarat jurnaliştilor Roman Zitzelsberger, negociator din partea IG Metall.

Angajaţii vor primi şi o plată excepţională de 100 de euro pe lună pentru perioada ianuarie-martie. Din 2019, lucrătorii vor primi o sumă fixă anuală de 400 de euro.

"Acordul pilot" se aplică pentru aproximativ 900.000 de angajaţi din sud-vestul ţării şi ar urma să fie implementat la nivel naţional. Muncitorii vor avea mai mulţi bani în buzunare, vor obţine un procent corect din profiturile companiei, ceea ce va majora consumul", a afirmat, luni noaptea, Roman Zitzelsberger, după 13 ore de negocieri, care au avut loc la Stuttgart.

IG Metall solicitase o creştere anuală a salariilor de 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai sindicatului. Solicitările IG Metall reflectă sporirea încrederii în rândul sindicatelor, care susţin că angajaţii ar trebuie să beneficieze de pe urma avansului celei mai mari economii europene. Pentru acest an se estimează o creştere de aproximativ 2,4% a PIB-ului Germaniei.

Salariaţii din sectorul industrial german au declanşat săptămâna trecută grevă, pentru a cere salarii mai mari şi reducerea programului de lucru. Protestele au costat companiile germane aproape 200 de milioane de euro, afectând firme ca Daimler, BMW, Airbus şi o serie de furnizori de piese auto. Ultimele majorări salariale au fost făcute în iulie 2016 (2,8%) şi în aprilie 2017 (2%).

Recent, şeful federaţiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger, a respins cererea privind săptămâna de lucru de 28 de ore, declarând că acest lucru ar exacerba lipsa de angajaţi calificaţi de pe piaţa forţei de muncă din Germania.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close