
Comisia Europeană emite noi linii directoare stricte privind dispozitivele funcţionarilor care călătoresc în misiuni oficiale în Statele Unite ale Americii sau în China.
Pentru a evita riscul de spionaj, Comisia Europeană a decis să distribuie telefoane și laptopuri de unică folosință oficialilor săi aflați în misiuni în Statele Unite şi în China. Financial Times, preluat de Corriere della Sera relatează despre aceste noi decizii, citând surse din cadrul executivului UE.
Comisarii care participă la reuniunile Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale de la Washington din perioada 21-26 aprilie au primit noi directive, similare cu cele prevăzute pentru misiunile de la Beijing, dar şi cu cele din Ucraina, unde utilizarea dispozitivelor normale nu este permisă pentru a limita riscul de supraveghere. Valdis Dombrovskis (Economie), Maria Luìs Albuquerque (Servicii financiare) și Jozef Sìkela (Asistență pentru dezvoltare) vor fi, prin urmare, primii care se vor prezenta la vama SUA cu telefoane mobile de unică folosință.
Oficialii și comisarii de nivel înalt care pleacă în Statele Unite au fost instruiți să folosească dispozitive de comunicare și laptopuri de bază, fără date sensibile, pentru a preveni potențialele activități de supraveghere nedorite. Decizia a fost luată ca urmare a unei preocupări tot mai mari din partea UE pentru securitatea informațiilor și integritatea sistemelor informatice europene în fața posibilelor intruziuni americane.
Noile directive, confirmate de Comisie fără a intra în detalii specifice, nu privesc doar personalul de conducere. Şi personalul care călătorește în Statele Unite, cum ar fi cei care îi însoțesc pe cei trei comisari la întâlnirile de la sfârșitul lunii aprilie, sunt, de asemenea, sfătuiți să ia măsuri de precauție speciale, cum ar fi să-și închidă dispozitivele electronice personale atunci când trec granițele și să folosească huse de protecție pentru a le proteja atunci când nu sunt folosite.
În aceste noi dispoziţii se subliniază că autoritățile de frontieră americane au posibilitatea de a inspecta conținutul telefoanelor și computerelor vizitatorilor, o practică care în ultimele săptămâni, mai precis de la preluarea mandatului de Trump, a dus deja la mai multe situaţii în care au fost respinşi cetățeni europeni, inclusiv cadre universitare, din cauza opiniilor sau a comentariilor critice față de politicile americane găsite pe dispozitivele lor.