Antena 3 CNN Externe Televiziunea de stat de la Teheran anunță cel puţin 80 de "terorişti americani" ucişi. Primele imagini cu atacul iranian cu rachete

Televiziunea de stat de la Teheran anunță cel puţin 80 de "terorişti americani" ucişi. Primele imagini cu atacul iranian cu rachete

Televiziunea de stat iraniană a anunţat miercuri că cel puţin 80 de "terorişti americani" au fost ucişi în atacurile ce au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra unor ţinte americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată.

Televiziunea de stat de la Teheran anunță cel puţin 80 de "terorişti americani" ucişi. Primele imagini cu atacul iranian cu rachete
Sursa foto: Foto captura YouTube
08 Ian 2020   •   08:57

Televiziunea de stat, citând un oficial de rang înalt din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a relevat de asemenea că Iranul are în vedere alte 100 de ţinte în regiune dacă Washingtonul recurge la orice represalii.

De asemenea, a indicat că elicoptere americane şi echipament militar au fost "grav avariate".

Iranul a lansat, la primele ore ale zilei de miercuri, atacuri cu rachete asupra forţelor conduse de SUA în Irak, ca represalii pentru atacul SUA cu dronă asupra unui comandant iranian a cărui ucidere a stârnit temeri privind un război mai amplu în Orientul Mijlociu. 

Citește și:  Iranul a declanşat riposta împotriva Statelor Unite. Prima reacție a lui Donald Trump

Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul.

Într-un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm şi liniştitor, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că "evaluarea pagubelor şi victimelor este curs. Până în prezent, totul este bine!". "Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă", a mai scris liderul de la Casa Albă.

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ţara sa a efectuat şi a "terminat" în cursul nopţii represalii "proporţionale". "Nu căutăm escaladarea sau războiul", a insistat el.

Citește și: Iran a lovit baze irakiene unde staționează soldați americani. Oficial iranian: „Nu vrem război”

Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineaţă la bursele din Asia.

Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să îşi recheme trupele americane desfăşurate în regiune "pentru a evita noi pierderi" şi au ameninţat că vor lovi Israelul şi "guvernele aliate" ale Americii.

Tirurile au intervenit la puţin timp după încheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coaliţie ce regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene.

Citește și: Asasinarea generalului Soleimani. Lovitura dată de Donald Trump a unificat și a lărgit rândurile rețelei de de rezistență, spun experții

"Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ţinte americane, este o nouă fază", a apreciat un specialist în grupările armate şiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendinţă să răspundă prin intermediul unor facţiuni, fără revendicări.

Dacă Donald Trump a îndepărtat clar marţi orice intenţie de a părăsi Irakul, unii aliaţi occidentali ai SUA au anunţat retragerea lor parţială, alimentând temerile de a vedea tensiunile actuale sabotând lupta împotriva jihadiştilor.

O retragere a trupelor americane "ar fi cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Irakului", a declarat liderul administraţiei de la Washington, insistând asupra pericolului pe care îl reprezintă în ochii săi pentru această ţară impozantul vecin iranian.

"La un moment dat, vom pleca", "dar acest moment nu a sosit", a subliniat el.

Aproape în acelaşi timp, secretarul apărării, Mark Esper, insista într-o conferinţă de presă că politica Statelor Unite nu s-a schimbat: "Nu părăsim Irakul".

Aceste luări de poziţie au fost provocate de o "eroare" a administraţiei americane care a trimis luni o scrisoare autorităţilor irakiene în care informa că se va retrage din Irak şi urmează să îşi repoziţioneze forţele în următoarele zile şi săptămâni.

Marţi, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat marţi că a primit o scrisoare "semnată", "tradusă" şi "foarte clară" din partea comandamentului american care anunţa o retragere militară din Irak.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: atac iranian cu rachete
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close