Antena 3 Externe TENSIUNI între Bulgaria şi Marea Britanie, din cauza măsurilor împotriva imigranţilor europeni

TENSIUNI între Bulgaria şi Marea Britanie, din cauza măsurilor împotriva imigranţilor europeni

22 Dec 2013   •   11:52
TENSIUNI între Bulgaria şi Marea Britanie, din cauza măsurilor împotriva imigranţilor europeni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, l-a avertizat, sâmbătă, pe premierul britanic David Cameron că măsurile care limitează accesul imigranţilor europeni la indemnizaţiile de şomaj riscă să aducă prejudicii reputaţiei Marii Britanii şi să o izoleze, relatează AFP, conform Mediafax.
Într-un interviu publicat în ediţia online a The Observer, preşedintele bulgar apreciază că Marea Britanie ar trebui să se considere "o mare putere mondială pionieră în materie de integrare" şi că ar trebui să reziste în faţa apelurilor naţionaliste la o înăsprire a legilor pentru a limita imigraţia.
Cameron a anunţat că solicitanţii de locuri de muncă veniţi din Uniunea Europeană nu vor putea pretinde, începând cu 2014, indemnizaţi de şomaj în primele trei luni ale sejurului lor în Marea Britanie. 
Potrivit Londrei, această măsură urmăreşte să "împiedice persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială" britanic. 
Ca şi în alte opt ţări, cetăţenii români şi bulgari, care nu au în prezent dreptul de a exercita un număr limitat de meserii, vor avea, începând cu 1 ianuarie 2014, acces liber la piaţa muncii din Marea Britanie.
"Să izolezi Marea Britanie şi să aduci un prejudiciu reputaţiei sale nu este cea mai bună cale de a scrie istoria", a adăugat Plevneliev.
"Bulgarii îşi pun în prezent numeroase întrebări cu privire la societatea britanică, democratică, tolerantă şi umană", a subliniat Plevneliev.
"Ne aflăm în prezent în faţa unei Marii Britanii în care se scrie istoria unei basculări către izolare, naţionalism şi a unei abordări politice pe termen scurt?", s-a alarmat preşedintele bulgar. 
Numeroşi britanici se tem de un aflux de români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014. 
Şeful diplomaţiei bulgare, Kristian Vighenin, a declarat joi că bulgarii nu sunt "cerşetori" în Marea Britanie şi a denunţat o creştere a euroscepticismului şi xenofobiei în Europa. 
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close