Antena 3 CNN Externe Tentativa de asasinat a politicianului bulgar, o farsă pentru imagine?

Tentativa de asasinat a politicianului bulgar, o farsă pentru imagine?

Tentativa de asasinat a politicianului bulgar, o farsă pentru imagine?
de N.B.    |    21 Ian 2013   •   15:39

Tentativa de asasinare a lui Ahmed Dogan, liderul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi din Bulgaria, partid al etnicilor turci, în cadrul Congresului de săptămâna trecută, a făcut valuri în întreaga lume, însă acum, după câteva zile de la eveniment, controversele sunt din ce în ce mai mari în legătură cu atacul eşuat al Oktai Enimehmedov, relatează The Guardian.

Opinia publică din Bulgaria este împărţită între mai multe teorii cu privire la ce s-a întâmplat, de fapt, la congresul partidului etnicilor turci. Pe de o parte se vorbeşte despre asasinatul eşuat şi norocul politicianului, care a scăpat ca prin urechile acului de moarte.

Conform unor surse din poliţie, pistolul atacatorului era încărcat cu un proiectil cu spray paralizant şi alte două gloanţe "oarbe". Când a îndreptat pistolul către politician, arma s-a activat, dar glonţul nu a detonat, iar până să tragă a doua oară, Enimehmedov era deja la pământ.

Poliţiştii au comunicat că agresorul a lăsat un bilet la reşedinţa sa, prin care îşi anunţa intenţia de a demonstra că Ahmed Dogan nu este "de neatins".

Deşi consideră că Enimehmedov a acţionat de unul singur, anchetatorii sunt obligaţi să investigheze noi acuzaţii cu privire la incident, anume acelea că acesta nu este decât o manevră de publicitate, pusă în scenă de politicienii Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (un partid din opoziţie).



Premierul Boyko Borisov şi-a exprimat, duminică, îngrijorarea, spunând că nu crede că atentatul a fost ceva "regizat" şi că un astfel de eveniment nu ar trebui să se întâmple în Bulgaria modernă.

Sofia News Agency, principala agenţie de presă bulgară în limba engleză, are o altă percepţie a atentatului. Punând în context, atentatul se potriveşte "mănuşă" pe situaţia MDL. Grav afectat de acuzaţii de corupţie politică şi economic, partidul avea nevoie de ceva care să-l readucă în atenţia publicului şi să schimbe percepţia.

Preşedintele MDL şi-a dat demisia, aşa cum plănuia înainte de atentat, fiind aşteptat ca mâna lui dreaptă, Lyutvi Mestat să preia conducerea partidului. "Acum Dogan apare ca o căpetenie vânată, liderul spiritual al comunităţii sale, o victima, un martir", scrie editorul Sofia News Agency, susţinând că acesta va găsi o cale să îşi continue cariera politică şi controlul asupra partidului.

Atentatul este verosimil doar dacă se ia în considerare nemulţumirea ca partizanilor MDL faţă de parcursul facţiunii politice. Atât susţinătorii din exterior, cât şi membrii partidului şi-au manifestat nemulţumirile. Sofia News Agency scrie: "Dogan este o figură controversată chiar şi printre etnicii turci din Bulgaria (...) el conduce organizaţia cu mână de fier, într-un sistem de patronaj şi nepotism. Este foarte plauzibil ca cineva care urăşte acest gen de «tiran» să îşi fi dorit să scapte de el şi să fie gata să se sacrifice pentru asta".

Conform poliţiei, însă, arma folosită de Enimehmedov nu avea capacitatea de a produce o rană letală.

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close