Antena 3 CNN Externe Tentativă de atentat cu bombă, la bordul unei aeronave americane

Tentativă de atentat cu bombă, la bordul unei aeronave americane

Tentativă de atentat cu bombă, la bordul unei aeronave americane
26 Dec 2009   •   13:58

Statele Unite au fost din nou la un pas de a înregistra o altă catastrofă aviatică. Un tânăr de 23 de ani a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv la bordul unui avion al companiei americane Delta. La început s-a crezut că este vorba despre un incident minor, dar autorităţile au confirmat ulterior că a fost vorba de o tentativă de atentat. Făptaşul, un nigerian, susţine că are legături cu reţeaua al-Qaida. Preşedintele Barack Obama a ordonat întărirea măsurilor de securitate din aeroporturi.

Avionul, un Airbus cu 278 de pasageri, decolase de la Amsterdam şi se pregătea să aterizeze pe aeroportul din Detroit, după aproape nouă ore de zbor. Dintr-o dată, în cabină s-a dezlănţuit panica.

?A fost groaznic, ca bubuitura unei petarde, iar apoi un incendiu în avion, după câteva secunde. A fost îngrozitor pentru toată lumea?, povesteşte un pasager. Mirosul de fum s-a răspândit în toată cabina iar agitaţia personalului de bord i-a alarmat pe pasageri. ?A fost teribil. M-am gândit... cred că ne-am gândit cu toţii că nu vom mai ajunge la sol, că nu vom supravieţui?, spune un alt pasager.

Însoţitorii de bord şi câţiva pasageri s-au aruncat asupra bărbatului care declanşase explozia. Martorii spun că el nu s-a lăsat uşor învins, deşi suferise arsuri grave. ?A rezistat. Era războinic, urla, înjura, se zbătea. Tot striga ceva despre Afganistan. Avea arsuri severe. Tot piciorul lui era ars. Au avut nevoie de un extinctor, dar şi de apă, ca să stingă flăcările. Se putea simţi fumul când am aterizat?, susţin martorii.

Avionul a aterizat, totuşi, fără probleme. Compania aeriană a anunţat, la început, doar că "un pasager a provocat panică la bord, aprinzând nişte artificii". Dar adevărul a ieşit repede la iveală. Surse din serviciile secrete au afirmat că individul a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv, care, însă, nu a funcţionat cum trebuia.

Potrivit unui parlamentar american, făptaşul este un nigerian de 23 de ani care le-ar fi declarat anchetatorilor că este asociat cu reţeaua al-Qaida şi a primit bomba în Yemen. Preşedintele Barack Obama, aflat în vacanţă în Hawaii, a fost informat de incident şi a ordonat întărirea securităţii în aeroporturi.

Cazul nu este fără precedent: în 2001, un musulman britanic a încercat, fără succes, să detoneze, la bordul unei curse Paris-Miami, un exploziv ascuns într-un pantof. Reţinut de echipaj, el a fost condamnat la 120 de ani de închisoare. Iar acum trei ani, Scotland Yard a anunţat dejucarea unui complot pentru distrugerea unor avioane în zbor, deasupra Atlanticului, cu ajutorul unor expozivi lichizi.


Antena 3

×
Subiecte în articol: avion al Qaida
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close