Antena 3 CNN Externe Tragedie în India: Cel mai mare festival religios din lume, soldat cu cel puţin 36 de morţi

Tragedie în India: Cel mai mare festival religios din lume, soldat cu cel puţin 36 de morţi

Tragedie în India: Cel mai mare festival religios din lume, soldat cu cel puţin 36 de morţi
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
de S.T.    |    11 Feb 2013   •   11:03

Cel puţin 36 de persoane şi-au pierdut viaţa duminică, în timpul Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume ce se desfăşoară în prezent în nordul Indiei, din cauza unei busculade care s-a produse în gara oraşului, au anunţat autorităţile luni, informează AFP.
   
Busculada s-a produs duminică seara la Gara din Allahabad, oraşul unde se desfăşoară, o dată la 12 ani, acest festival religios care a atras, în acest an, numai în ziua de duminică, peste 30 de milioane de pelerini.
  
Potrivit oficialilor locali, balustrade ale unui pod din apropierea gării au cedat din cauza presiunii mulţimii.
   
"Oameni se odihneau pe balustrade, care nu au făcut faţă greutăţii, iar elementele de fixare au cedat", a declarat pentru AFP Ashok Sharma, un purtător de cuvânt al Guvernului statului Uttar Pradesh, unde este localizat Allahabad.

Ministrul indian al Căilor ferate, Pawan Kumar Bansal, citat de PTI, a negat că ruptura unor balustrade s-a aflat la originea accidentului.
Potrivit unor martori intervievaţi de presa locală, poliţia a lovit mulţimea cu bastoanele. Părinţi ale victimelor au acuzat poliţia că ar fi provocat panică şi a cauzat incidentul.

Mai mult, martori au declarat că serviciilor de ajutor le-au luat ore întregi ca să ajungă la faţa locului.
  
Kumbh Mela, care a început la 14 ianuarie şi se va sfârşi în martie, se organizează o dată la 12 ani la Allahabad şi adună aproximativ o sută de milioane hinduşi, fiind astfel cel mai mare festival religios din lume.


 
Până duminică seara, un număr record de pelerini, de peste 30 de milioane, au făcut baie în apele fluviului Gange, potrivit autorităţilor. Pelerinii cred că băile în aceste ape, considerate sacre, îi spală de păcate şi îi eliberează de ciclul reîncarnării.


 
Festivalul Kumbh Mela îşi are originea în mitologia hindusă, marcând victoria zeilor asupra demonilor în lupta pentru o licoare care ar oferi nemurirea. Potrivit legendei, în timpul respectivei lupte, câteva picături din nectarul nemuririi ar fi căzut în cele patru oraşe care îl găzduiesc: Allahabad, Nasik, Ujjain şi Haridwar.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close